GŁĄBKI - jak zrobić smaczne gołąbki

19 kwi 2019
data:post.title
Dzisiaj podam przepis na klasyczne gołąbki, bardzo smaczne. Przygotowuję je tak jak moja babcia i mama, zawsze się udają i szybko znikają. W dodatku podaję je z sosem który przygotowuję z wywaru gotowanych gołąbków. Są przepyszne, polecam mój przepis. 


SKŁADNIKI :
  • 1 duża kapusta ( około 2 kg )
  • 0,5 kg ryżu
  • 700 g mięsa mielonego, mieszanego
  • 2 cebule
  • 2-3 łyżki smalcu z mięsem ( lub tuszonki )
  • 5 ząbków czosnku
  • 1łyżka soli
  • 1 łyżka pieprzu
  • 1 łyżka pomieszanych papryk (słodka, ostra )
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 litr wody
  • 1 łyżka jarzynki
  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • do sosu - 1 łyżka mąki, 1 łyżka śmietany 18 %
                                                              PRZYGOTOWANIE :
  1. Z kapusty obieramy wierzchnie liście, usuwamy głąb. W garnku zagotowujemy osoloną wodę, wkładamy kapustę, musi być zakryta wodą, i parzymy na małym ogniu około 10 minut. Kiedy liście zaczną odchodzić, wyjmujemy je na talerz.
  2. Cebulę drobno kroimy i podpiekamy na patelni na smalcu aż się zrumieni.
  3. Do ugotowanego ryżu dodajemy mięso mielone, przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę i podpieczoną cebulę. Wszystko dokładnie mieszamy.
  4. Z każdego liścia skroić stwardniałą część od strony głęba.
  5. Liście napełnić farszem i zwinąć. Przykryć farsz brzegami kapusty, złożyć boki i zwinąć.
  6. Gołąbki ułożyć w garnku wyłożonymi pozostałymi liśćmi kapusty.
  7. Wlewamy wodę wymieszaną z jarzynką i gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu. Po 30 minutach wlewamy wymieszany przecier z odrobiną wody. Gotujemy na najmniejszym ogniu do miękkości. Gołąbki zakręcamy i pozostawiamy aż trochę ostygną.
  8. Wykładamy je delikatnie na talerz.
  9. Powstały wywar przelewamy go garnka, dodajemy przyprawy ( sól, pieprz ) rozmieszaną mąkę ze śmietaną i wodą, zagotowujemy. 
  10. Gołąbki nakładamy na talerz, polewamy sosem i podajemy, smacznego.
                            Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;

 

1 komentarz