wtorek, 16 kwietnia 2019

Chleb na mieszance

Postanowiłam upiec chleb z gotowej mieszanki na chleb bezglutenowy.
Muszę przyznać, że ten jest inny w smaku niż na zwykłej mące do wypieku chleba.
Najlepiej smakuje tego samego dnia.
Nie stosowałam się ściśle do przepisu bo pominęłam jajka i masło a dałam olej.

chleb na mieszance


Chleb na mieszance

chleb na mieszance - składniki


15 g świeżych drożdży
1/4 szk oleju
300 ml letniej wody
1/2 łyżeczki soli

chleb na mieszance - przygotowanie


Drożdże wymieszać z wodą.
Wsypać mieszankę, sól o dodać olej i wyrobić ciasto.
Zakryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia.
Potem ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić do ponownego wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość szybko naciąć ostrym nożem i wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
Chleb piec około 50 minut a potem wyjąć go i wystudzić na kratce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.