Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

środa, 17 kwietnia 2019

Pszczółki na łące- ciasto szpinakowo brzoskwiniowe

Kolejne ciasto, które spodoba się każdemu :) Najfajniej wygląda oczywiście w całości, kiedy widzimy cały rój pszczółek, ale i pokrojone na kawałki zrobi furorę. 
Soczyście zielony biszkopt szpinakowy oraz aromatyczny czekoladowy przełożony masą brzoskwiniową. Nie za słodki, ale taki w sam raz ;) Jeśli nie przygotujecie go na święta, to nic straconego, ponieważ okazji będzie jeszcze wiele. Dzień Matki, bo przecież każda pracuje niczym pszczoła, żeby z wszystkim się uwinąć (no może zaprzeczycie...?!), później Dzień Dziecka, a i przy niedzieli można zrobić, żeby mieć przy czym kawkę wypić. 
Lecę do dalszych porządków, a Wam zostawiam przepis ;)



Składniki na formę ok 20x30cm

Biszkopt kakaowy:
60g ciemnego kakao
125ml wrzątku
60ml mleka
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
60g masła
135g cukru trzcinowego
60g cukru białego
60ml oleju rzepakowego
2 jajka
140g mąki tortowej
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

Biszkopt szpinakowy:
2 jajka
100g świeżego szpinaku
szklanka oleju
1 szklanki mąki tortowej
Niecałe ½ szklanki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem brzoskwiniowy:
1 duża puszka brzoskwiń
2 duże serki homogenizowane śmietankowe (ewentualnie waniliowe)
2 galaretki brzoskwiniowe

Dodatkowo:
1 duża puszka brzoskwiń (w sezonie jak najbardziej mogą być świeże owoce!)
Kilka kostek mlecznej czekolady
Kilkanaście płatków migdałów (na skrzydełka)

Sposób przygotowania

Biszkopt kakaowy:
Kakao zalewamy wrzącą wodą, mieszamy, a następnie dolewamy mleko i ponownie łączymy składniki ze sobą. Pozostawiamy do przestudzenia. Mąkę łączymy z sodą oczyszczoną i podwójnie przesiewamy. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Na najwolniejszych obrotach miksera powoli dolewamy olej, a po nim wbijamy po jednym jajku (kolejne dodajemy jak pierwsze jest całkowicie połączone z masą). Do masy dodajemy część przesianej mąki naprzemiennie z przygotowanym kakao- aż do wykorzystania całości. 
2. Spód formy wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy przygotowany biszkopt i wstawiamy do nagrzanego do 180st C piekarnika na ok 35-40 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt wyciągamy z formy po ok 30 minutach. Studzimy.

Biszkopt szpinakowy:
Spód blaszki (20x30cm) wykładamy papierem do pieczenia (tylko spód, więc najlepiej odpowiednio dociąć). Szpinak myjemy i dobrze osuszamy. Miksujemy z olejem i sokiem z cytryny. Jajka miksujemy z cukrem kryształem, powoli dodajemy masę szpinakową, a na końcu stopniowo dosypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Połączone składniki przelewamy na blaszkę i pieczemy w 180⁰C do suchego patyczka, ok 30-40 minut. W trakcie możemy przykryć wierzch folią aluminiową. Gotowe wykładamy z formy i studzimy. Ścinamy wierzch- posłuży do dekoracji ciasta.

Krem brzoskwiniowy:
Brzoskwinie z puszki przekładamy do rondla z grubym dnem. Dolewamy ½ szklanki syropu z brzoskwiń i miksujemy wszystko na gładką masę. Gotujemy na małym ogniu, a gdy zacznie wrzeć wyłączamy palnik i wsypujemy obie galaretki w proszku. Mieszamy do rozpuszczenia i pozostawiamy do przestudzenia. Następnie miksujemy z serkami homogenizowanymi.

Przełożenie:
Biszkopt kakaowy- połowa tężejącego kremu- biszkopt szpinakowy- reszta kremu- pokruszony (np. za pomocą rozdrabniacza) biszkopt szpinakowy.
Na cieście układamy osuszone połówki brzoskwiń i rozpuszczoną czekoladą, za pomocą cieniutkiej końcówki robimy paseczki pszczole oraz buzię i oczy. Nacinamy nożykiem na górze brzoskwini i wpychamy skrzydełka. Przed krojeniem schładzamy.



4 komentarze:

  1. Jak mam przełożyć ten biszkopt szpinakowy na majowy skoro szpinakowy był pieczony w tortownicy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam! Oczywiście szpinakowy pieczemy w takiej samej formie! Ewidentnie moja gafa, ale mam nadzieję, że ciasto dopiero będzie pieczone🙈

      Usuń
  2. Duży serek homogenizowany tzn. ile gram?

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.