Farsz powstał z myślą o sajgonkach, ale że nie wyszły nam idealnie za pierwszym podejściem, uznałyśmy, że wykorzystamy go w wersji bardziej tradycyjnej. Przepis na sajgonki oczywiście też dodamy, tylko musimy najpierw wymyślić nowy farsz. 😀 Może macie jakieś propozycje? 😉
Składniki na 2 porcje:
- duża pierś z kurczaka
- 150 g ryżu (przed ugotowaniem)
- 1 dojrzałe mango
- 2 łyżki masła orzechowego
- średnia papryka
- 2 ząbki czosnku
- garść natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Do osolonej gotującej się wody wsypujemy ryż i gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
- Kroimy paprykę, a następnie wrzucamy ją na patelnię wraz z łyżką oliwy .
- Następnie kroimy kurczaka i wrzucamy go na patelnię, razem z przeciśniętym/drobno poszatkowanym czosnkiem, natką pietruszki, solą i pieprzem.
- Mango obieramy, kroimy i blendujemy na gładką masę. Następnie wlewamy masę na patelnię i dodajemy dwie Łyżki masła orzechowego.
- Wykładamy ryż oraz sos na talerz i dekorujemy świeżo pokrojoną pietruszką.
Smacznego! 🙂