Czas na obiad

Potrawka z kurczakiem, papryką i ryżem w sosie z mango

Farsz powstał z myślą o sajgonkach, ale że nie wyszły nam idealnie za pierwszym podejściem, uznałyśmy, że wykorzystamy go w wersji bardziej tradycyjnej. Przepis na sajgonki oczywiście też dodamy, tylko musimy najpierw wymyślić nowy farsz. 😀 Może macie jakieś propozycje? 😉  

Składniki na 2 porcje:

  • duża pierś z kurczaka
  • 150 g ryżu (przed ugotowaniem)
  • 1 dojrzałe mango
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • średnia papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • garść natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  • Do osolonej gotującej się wody wsypujemy ryż i gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
  • Kroimy paprykę, a następnie wrzucamy ją na patelnię wraz z łyżką oliwy .
  • Następnie kroimy kurczaka i wrzucamy go na patelnię, razem z przeciśniętym/drobno poszatkowanym czosnkiem, natką pietruszki, solą i pieprzem. 
  • Mango obieramy, kroimy i blendujemy na gładką masę. Następnie wlewamy masę na patelnię i dodajemy dwie Łyżki masła orzechowego.
  • Wykładamy ryż oraz sos na talerz i dekorujemy świeżo pokrojoną pietruszką.

Smacznego! 🙂 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *