Tostowy chleb maślany

Chlebek powstał w  ramach akcji Wypiekanie na śniadanie. Przepis cytuję za blogiem Stonerchef:

Maślany chleb tostowy:
Ok. 420-450g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480) + więcej do zagniatania ciasta
250ml mleka 3,5%
3 łyżki brązowego cukru
2 opakowania (7g na jedno) suszonych drożdży
80ml roztopionego masła
1 łyżeczka soli
1 jajko

–> ja dałam 400 g maki i tylko łyżeczkę cukru, żeby wyszedł wytrawny;

Przygotowanie:

Mleko z masłem podgrzać, dodać cukier i drożdże, wymieszać, a kiedy rozczyn się spieni dodać mąkę, jajko i sól i wyrobić jednolite ciasto. Włożyć do keksówki. Przykryć ściereczką. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni (termoobieg) i wstawić chlebek. Piec około 25 minut, do zrumienienia. Smacznego!

chleb tostowy

8 uwag do wpisu “Tostowy chleb maślany

  1. Kasiu
    Piekę różne chlebki, ale tostowego jeszcze nie miałam przyjemności.
    Wiem teraz już, gdzie sięgnąć po przepis, sprawdzony i idealny- dziękuję;)

    Polubione przez 1 osoba

Dodaj komentarz