Ciasto serowo-orzechowe

Do Świąt Wielkanocnych został już praktycznie tydzień, więc najwyższa pora pomyśleć co tu przygotować w tym roku. Ja postaram się podrzucić Wam kilka pomysłów i może, na któreś z nich się skusicie :) Na początek inna wersja sernika :)

Składniki:
ser
- 700 g sera białego dwukrotnie zmielonego
- 6 jajek
- 200 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 budyń waniliowy
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 60 g rodzynek
- 150 g margaryny
krem
- 3 szklanki mleka
- 1 budyń śmietankowy
- 4 żółtka
- 4 łyżki cukru kryształu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 250 g masła
- 1 puszka brzoskwiń
piana
- 4 białka
- 150 g cukru kryształu
- 150 g wiórków kokosowych
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
ciasto orzechowe
- 4 jajka
- 100 g cukru kryształu
- 100 g mielonych orzechów włoskich
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
oraz
- galaretka brzoskwiniowa

Przygotowanie:
Na początek zabieramy się za przygotowanie sernika. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy stopniowo żółtka, ser oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i budyniem. Całość dokładnie miksujemy a na koniec dodajemy rodzynki. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą serową. Przelewamy ją do formy o wymiarach 25 cm x 35 cm i pieczemy w 180 C 30 minut. Sernik się piecze, więc przygotujemy pianę. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier, wiórki kokosowe, mąkę oraz proszek do pieczenia. Po upływie czasu na ser wykładamy pianę kokosową i pieczemy kolejne 30 minut. Wyłączamy piekarnik i sernik studzimy przy otwartych drzwiczkach. Sernik się studzi, więc możemy przygotować ciasto orzechowe. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier, orzechy, mąkę oraz proszek do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy o wymiarach 25 cm x 35 cm i pieczemy w 180 C około 30 minut. Ciasta gotowe, więc pora na przygotowanie kremu. Do garnka wlewamy 2 szklanki mleka oraz cukier, zagotowujemy. W drugim naczyniu mieszamy pozostałe mleko, budyń, mąkę oraz żółtka. Do gotującego się mleka wlewamy masę budyniową, gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje. Następnie studzimy. Miękkie masło miksujemy i porcjami dodajemy przestudzony budyń. Brzoskwinie odcedzamy z zalewy, kroimy w drobną kostkę a następnie wrzucamy do masy. Delikatnie mieszamy. Galaretkę rozpuszczamy i studzimy. Gdy już mamy wszystko gotowe, możemy zabrać się za składanie ciasta. Na spód kładziemy sernik, na to masę, następnie ciasto orzechowe a na wierzch tężejącą galaretkę.




Źródło inspiracji: Wielka Księga Ciast Siostry Anastazji wraz ze zmianami.

Komentarze