Kolorowa sałatka ze szpinakiem, jajkiem, fetą, burakiem i orzechami włoskimi

Kolorowa sałatka ze szpinakiem, jajkiem, fetą, burakiem i orzechami włoskimi

Niech żyje kolor! A w szczególności ten w zdrowej postaci! Przedstawiam Wam bardzo zdrową i bardzo kolorową sałatkę w wersji z jajkami, chrupiącymi orzechami i kiełkami z buraka. Można chrupać bez opamiętania ;p

*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme

Wykonanie

  1. Wstaw buraki do piekarnika na około 80 minut w temperaturze 160 stopni (najlepiej upiec je dzień wcześniej).
  2. Orzechy lekko posiekaj, wrzuć na minutę na rozgrzaną, suchą patelnię i co chwila nimi potrząsaj.
  3. Gdy buraki się upieką, pozwól im wystygnąć, a następnie obierz i pokrój w kostkę średniej wielkości.
  4. Umyj liście szpinaku. Jeśli mają ogonki to je oderwij.
  5. Fetę pokrój w kostkę.
  6. Ugotuj jajka na twardo i pokrój je na ćwiartki.
  7. Wyłóż na talerz szpinak, rozsyp na nim orzechy, fetę, buraki, wyłóż jajka, całość posyp kiełkami buraka.

Składniki

  • 300 g czyli opakowanie szpinaku baby
  • 200 g sera typu feta
  • 4 jajka
  • 2 buraki
  • 50 g kiełków z buraka
  • 50 g orzechów włoskich

Wykonanie

  1. Rozetnij granat na pół i wybierz z niego ziarenka zachowując sok.
  2. Wymieszaj sok z musztardą, miodem i oliwą.
  3. Sałatkę skrop sosem i posyp ziarenkami granatu.

Składniki

  • 1 mały granat – ziarenka i sok
  • łyżeczka musztardy
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka oliwy

 

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz