poniedziałek, 15 kwietnia 2019

Entliczek pentliczek krówkowy serniczek

Witajcie!
Znów nasza grupa ma dla Was niesamowicie smaczny i słodki wpis. Śmiało możemy stwierdzić, że serniczek świetnie się sprawdzi na Wielkanocnym stole. Gwarantujemy, że goście będą zachwyceni!

ZAPRASZAMY!




Sernik krówka z orzeszkami


Składniki na spód z ciastek owsianych:
  • ok. 210g ciasteczek owsianych z orzechami
  • 50g miękkiego masła
Składniki na masę serową:
  • 1 kg gęstego twarogu z wiaderka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 200 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 1 budyń śmietankowy
  • 5 jajek
  • skórka pomarańczy
*szklanka o pojemności 250 ml


Dodatkowo:
  • ok. 250g masy krówkowej
  • 2 garści posiekanych orzeszków ziemnych
Wykonanie:

Ciastka owsiane Sebastian dokładnie pokruszył na piasek za pomocą blendera. Połączyliśmy je z masłem i wyrobiliśmy na jednolitą masę. Dno blachy Sławek wyłożył papierem do pieczenia. Masę z ciasteczek i masła wyłożyliśmy spód blaszki, dokładnie wyrównując, a następnie wstawiliśmy blaszkę do lodówki na ok. 60 minut.

Masło roztopiliśmy w garnuszku i ostudziliśmy. Sławek w misce umieścił wszystkie składniki. Miksował tylko do czasu połączenia się składników – zbyt długie miksowanie doprowadzi do niepotrzebnego napowietrzenia masy serowej, a napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. 
Kinga masę serową wylałay na schłodzony spód ciasteczkowy i wyrównała. Piekliśmy w temperaturze 160 st.C przez około 60 – 70 minut. Po upieczeniu zostawiliśmy sernik w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami na około godzinę. Następnie wyciągnęliśmy go z piekarnika i pozostawiliśmy do całkowitego ostudzenia. Gdy sernik będzie już całkiem zimny należy posmarować jego wierzch masą krówkową, a następnie posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Przykryć folią i wstawić do lodówki.











 SMACZNEGO! 
Pozdrawiamy,
Sławek, Sebastian, Kinga, Paula

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz