Koszyczki wielkanocne

Koszyczek wielkanocny , idealny jako ozdoba  świątecznego wielkanocnego stołu.W tym roku zrobiłam ciut inaczej niż co roku. tzn.jeden koszyczek zrobiłam zaplatany tak jak tutaj, ale dwa pozostałe inaczej.Poszłam po prostu na łatwiznę i użyłam wałka na nacinania ciasta i dodatkowo koszyczki ozdobiłam kwiatuszkami z ciasta drożdżowego.U mnie wyszły 2 małe koszyczki  [ robiłam bez rączek,ale oczywiście można z rączką] i jeden koszyczek taki inny, większy ale płytszy.Idealny będzie np.do pieczywa, owoców itp.
  • 4 szkl. mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 300 ml mleka
  • 30 ml oleju
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1 jajko do posmarowania koszyczków
W letnim mleku rozpuścić drożdże i cukier, dosypać do nich 1 łyżkę mąki i ostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Gdy drożdże wyrosną, dodać resztę składników i wyrobić ciasto na jednolitą masę . Odstawić je ponownie do wyrośnięcia.Następnie kawałek ciasta rozwałkować .I tu zależy jak będziemy robić, jeśli będzie to koszyczek zaplatany to trzeba ciasto pokroić na paski o średnicy około 1,5 cm.Szklaną, żaroodporną miskę o średnicy około 22 cm przewrócić do góry nogami i zewnętrzną stronę miski owinąć dokładnie folią aluminiową. Posmarować oliwą.Układać paseczki promieniście - łącząc je na czubku miski. Po ułożeniu pionowych pasków - przeplatać je w poziomie kolejnymi-raz na wierzchu – raz pod spodem.Obciąć niepotrzebne końcówki pasków i uformować kółko ,położyć na górę lekko przyciskając.Z mniejszej części ciasta upleść warkocz i owinąć wokoło dna miski z przeplatanym ciastem. Do ozdoby z ciasta wyciąć również małe kwiatuszki lub inne kształty i udekorować nimi dowolnie koszyczki [ ja dodatkowo jeszcze włożyłam kawałki owoców kandyzowanych].Z kawałka części ciasta zapleść warkocz i owinąć wokół miski lekko dociskając do ciasta na misce,posmarować żółtkiem i upiec na złoty kolor.Teraz pora na opcję koszyczka z użyciem wałka do nacinania ciasta.Ciasto rozwałkować,naciąć radełkiem i delikatnie przełożyć na miskę owiniętą folią i posmarowaną olejem.Tak samo jak wyżej postąpić z warkoczem i ozdobami.

Koszyczki posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w temperaturze 180°C do momentu, aż ciasto będzie miało złoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika koszyczek zostawić do ostygnięcia na misce.


Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.