Kakaowe babeczki z kremem adwokatowym

Kakaowe babeczki z kremem adwokatowym. Dziś zapraszam Was na kolejne pyszne babeczki. Tym razem kakaowe babeczki z kremem adwokatowym. Pyszne kakaowe babeczki, do złudzenia przypominające w smaku popularne ciasto murzynek (przepis na oryginalnego murzynka z dżemem znajdziecie tutaj). Babeczki dodatkowo podałam z kremem adwokatowym. Dziś niestety z powodu braku jednego z kluczowych składników krem jest gotowy, ale (!) Wam poniżej w przepisie podaję jak przygotować pyszny domowy krem adwokatowy. Taki krem adwokatowy (ajerkoniakowy) świetnie nadaje się do dekorowania babeczek, a także przekładania czy dekorowania najróżniejszych ciast. Spróbujcie. Polecam.

A jak zrobić domowy adwokat / likier jajeczny ?

Przepis na domowy likier jajeczny podaję Wam tutaj (klik).

Do przygotowania babeczek użyłam produktów firmy Emix

Składniki: (na 6 sztuk)

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki naturalnego kakao
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • kilka kropli aromatu pomarańczowego lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego

Uwaga! Dziś użyłam gotowego nadzienia cukierniczego adwokatowego (brak likieru adwokat w domu), ale Wam poniżej podaję przepis na pyszny domowy krem adwokatowy – idealny do zdobienia babeczek i przekładania ciast. Ilość wystarcza na duże ciasto.

  • 0,5 litra mleka
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 2 łyżki cukru
  • 150 ml likieru adwokat
  • 200 gram masła

Przygotowanie:

Jak przygotować domowy krem adwokatowy?

Szklankę mleka przelewamy do garnka (ja używam dedykowany do gotowania mleka), wsypujemy oba rodzaje cukru i zagotowujemy. W pozostałym mleku rozrabiamy obydwie mąki oraz żółtka (dokładnie!). Wlewamy naszą mączną mieszankę do gotującego się mleka, mieszamy aby nie było grudek. Gotujemy budyń, odstawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy do białości, ucierając dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Na końcu wlewamy po woli likier, miksujemy. Nasz krem przekładamy do szprycy i dekorujemy nim babeczki lub przekładamy ciasta.

Jak przygotować kakaowe babeczki?

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

W jednej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i cukier (tu dodajemy też aromat lub cukier wanilinowy). W drugiej mieszamy (np. widelcem) jajko, mleko i olej. Następnie do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy tylko do połączenia.

Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Ja dziś użyłam papilotek na stelażach, a więc forma była niepotrzebna. Do każdej papilotki nakładamy naszą kakaową masę do 3/4 wysokości.

Babeczki pieczemy w nagrzanym piekarniku około 20 minut (do tzw. suchego patyczka). Po przestudzeniu babeczki dekorujemy kremem adwokatowym.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz