Sałatka brokułowa z rzodkiewkami, jajkiem i rzeżuchą

Drukuj
13.04.2019   Magda

Na wielkanocnym stole koniecznie musi pojawić się sałatka z jajkiem, często jest to tradycyjna i pyszna sałatka jarzynowa, ale nie ukrywam, że w świątecznej bieganinie, trochę nie mam czasu na obieranie, gotowanie i krojenie tych wszystkich składników. Równie pyszna i zdecydowanie szybsza będzie sałatka brokułowa z rzodkiewką i bardzo wielkanocno-świątecznymi dodatkami – tradycyjnym jajkiem i pikantną rzeżuchą. Do tego kremowy, musztardowo-miodowy dressing i piękna, apetyczna sałatka gotowa i zaprasza do jedzenia.

Składniki (na 4-6 porcji):

  • 2 duże brokuły
  • 6 jajek
  • pęczek rzodkiewki
  • puszka kukurydzy
  • garść ściętej rzeżuchy

Na dressing:

  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego
  • 2 łyżeczki ziarnistej musztardy
  • 2 łyżeczki płynnego miodu
  • sól i pieprz do smaku

 

Brokuły myjemy i gotujemy al dente w dobrze osolonej wodzie. Ugotowane odcedzamy i przelewamy kilka razy w lodowatej wodzie, aby pozostały jędrne i zielone. Odstawiamy do odcieknięcia.

 

W międzyczasie wstawiamy jajka do ugotowania się na twardo. Po ugotowania zalewamy zimną wodą do ostudzenia.

 

Robimy dressing – wszystkie składniki przekładamy do miski i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

Ugotowane brokuły dzielimy na różyczki – te duże dzielimy na ćwiartki, mniejsze na pół. Przekładamy do dużej miski. Ugotowane jajka obieramy i kroimy na ćwiartki, dodajemy do brokułów. Do składników dodajemy odcedzoną kukurydzę, pokrojone w plasterki rzodkiewki i dressing. Wszystko dokładnie mieszamy. Na sam koniec posypujemy sałatkę rzeżuchą.

 

Możemy od razu podawać lub schłodzić w lodówce.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.