Uratowany obiad

14:16

Jak to często bywa z przepisami z gazety nie zawsze wychodzą. Miały być kotlety w cieście kokosowym, a w końcowym efekcie były w płatkach owsianych. Przy smażeniu dwóch pierwszych kotletów ciasto samo odpadało od mięsa, więc musieliśmy dosypać trochę mąki i opanierować w płatkach owsianych. Wyszło smacznie 😁. Można korzystać z przepisów z gazet, ale trzeba się opierać na własnych umiejętnościach. 



Składniki:

- 2 piersi z kurczaka,
- płatki owsiane (do obtoczenia)

Marynata:

- 1/2 łyżki sosu sojowego,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- czarny pieprz.

Ciasto:

- 3 łyżki mąki pszennej,
- 1/2 szklanki mleka,
- 1/2 wody gazowanej,
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- 3 łyżki wiórków kokosowych,
- olej do smażenia.


Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka dzielimy na kotlety i delikatnie rozbijamy pod folią. Wszystkie składniki do marynaty mieszamy, starannie nacieramy nią mięso i odstawiamy na ok. 1.5 godziny. Składniki ciasta miksujemy, na końcu mieszamy z wiórkami kokosowymi. Odstawiamy na 30 minut, aby zgęstniało. Kotlety panierujemy w cieście, a potem obtaczamy w płatkach owsianych. Smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Podajemy z pieczonymi ziemniakami. Smacznego :D

Również może ci się spodobać

2 comments