Prosta Puszysta Babka z Likierem

Prosta Puszysta Babka z Likierem – W Małej Cukierence kolejny wypiek na zbliżające się święta. Zapraszam na pyszną, wilgotną, puszystą babkę z likierem. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i szybka. Wygląd fantastycznie i cudownie pachnie. Pieczemy ją w dużej foremce, ponieważ babka bardzo rośnie w piekarniku. Polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Prosta Puszysta Babka z Likierem 1

Prosta Puszysta Babka z Likierem
Składniki:
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
220g mąki pszennej (użyłam tortowej)
150g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
190g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
220ml likieru typu advocaat (użyłam likieru Krupnik Słony Karmel)
5 jajek
250ml oleju
Lukier:
200g cukru pudru
5-6 łyżek likieru typu advocaat
posiekane pistacje do ozdoby

Prosta Puszysta Babka z Likierem 2

1. Formę do babki z kominem o średnicy 26cm posmarować masłem i posypać mąką.
Piekarnik nastawić na 190°C na funkcji góra – dół.

2. Obie mąki przesiać, dodać proszek do pieczenia, wymieszać łyżką.

3. Do drugiej miski wlać olej, dodać cukier, cukier wanilinowy i ucierać mikserem przez około 3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu krótko wymieszać mikserem.

4. Zmniejszyć obroty miksera na średnie/niskie i wlać likier, krótko wymieszać, patrz FILM. Dodać przygotowaną mąkę i znów krótko, ale dokładnie wymieszać mikserem, powstanie rzadkie ciasto.

5. Ciasto wlać do przygotowanej formy i blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 50-55 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Przygotujemy lukier:
6. Ostygniętą babkę ostrożnie wyjąć z blaszki i położyć na paterze.
Do cukru pudru dodać likier i utrzeć mikserem na gładko patrz FILM. Gotowym lukrem udekorować babkę (jeśli lukier będzie zbyt lejący proszę dodać jeszcze troszkę cukru pudru, jeśli zbyt gęsty trochę likieru). Ciasto odstawić na chwilę, aż lukier troszkę stężeje i wierzch udekorować posiekanymi pistacjami.

Udanych wypieków :)

Prosta Puszysta Babka z Likierem 3

Print Friendly, PDF & Email

24 komentarze do “Prosta Puszysta Babka z Likierem”

      • Obniżenie temperatury niczego nie zmieniło. Znów mi wykipiała 😀😀😀
        Ale… chyba już wiem jaka jest przyczyna. Ja mam zupełnie inną formę. Średnica ok, komin ok , moja jednak zwęża się znacznie na samym dole i premier dlatego kipi przy kominie.
        Na szczęście smak jest fantastyczny😁😀.
        Pozdrawiam.

        Odpowiedz

Dodaj komentarz