2019/04/14

Placki z cukinii z kukurydzą

Placki z cukinii i kukurydzy można przygotować w krótkim czasie. Są pyszne, chrupiące. Podałam jej z bułgarskim sosem ajvar z papryki i pomidorów. 

Takie danie można przygotować nie tylko latem, kiedy jest sezon na cukinię. To propozycja na cały rok. 


Placki z cukinii z kukurydzą



Placki z cukinii z kukurydzą / 8-10 placków

Składniki:
  • 1 mała cukinia 100 g
  • 300 g kukurydzy z puszki
  • 1 szczypta słodkiej papryki
  • 1 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:
  • Kukurydzę odsączamy z zalewy, płuczemy pod bieżącą wodą, odsączamy ponownie.
  • Przekładamy do miski.
  • W drugiej misce ścieramy na dużych oczkach cukinię.
  • Cukinię starannie odciskamy z soku i przekładamy do miski z kukurydzą.
  • Dodajemy jajko, słodką paprykę, mąkę, doprawiamy do smaku.
  • Na patelnię wylewamy olej.
  • Sprawdzamy nakładając na patelnię odrobinę ciasta, czy olej jest dobrze rozgrzany.
  • Dużą łyżką nakładamy porcję.
  • Smażymy z każdej strony na złoto-brązowo.
  • Gotowe odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
  • Podajemy z ajvarem.


Placki z cukinii z kukurydzą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz