niedziela, 14 kwietnia 2019

Wiosenna rolada szpinakowa w wersji wegetariańskiej

Dawniej robiłam roladę jarmużową w wersji z tuńczykiem. Dziś pora na wyrazistą w smaku wersję wegetariańską z użyciem szpinaku. Roladę można podać np. w Wielką Sobotę. Ja ją przygotuję ponownie również z myślą o wytrawnym jedzeniu dla siebie w czasie zbliżających się Świąt.




Składniki:

200 g mrożonego szpinaku
ząbek czosnku
łyżeczka ziół prowansalskich
sól
pieprz
4 zimne jajka
2 łyżki mąki pszennej
350 g twarożku z chrzanem (można też wymieszać twarożek z tartym chrzanem)
8 rzodkiewek
kilkanaście czarnych oliwek

  1. Szpinak rozmrozić i odsączyć z wody.
  2. Szpinak przełożyć na patelnię, dodać do niego ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i zioła prowansalskie. Podgrzewać do odparowania wody. Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem.
  3.  Odstawić do ostudzenia.
  4. Dużą formę (dołączaną przez producenta w zestawie z piekarnikiem) wyłożyć papierem do pieczenia.
  5. Nagrzać piekarnik do 200 stopni C.
  6. Oddzielić białka od żółtek.
  7. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę.
  8. Żółtka zmiksować, by nabrały nieco powietrza.
  9. Do żółtek dodać mąkę. Wymieszać delikatnie.
  10. Do masy żółtkowej dodawać stopniowo szpinak z patelni, miksować na małych obrotach.
  11. Do zielonej masy dodać pianę z białek. Wymieszać łyżką.
  12. Masę przełożyć na formę, wyrównując powierzchnię.
  13. Piec 8 - 10 minut.
  14. Po upieczeniu od razu oderwać papier (zostawić go, bo jeszcze się przyda) od biszkoptu i zwinąć w suchą ściereczkę. Odstawić do ostudzenia.
  15. Na blacie rozłożyć papier po pieczeniu biszkoptu. Rozwinąć na nim ciasto.
  16. Biszkopt posmarować serkiem z chrzanem. 
  17. 4 rzodkiewki zetrzeć na tarce i rozrzucić je na serku.
  18. Przy jednym brzegu ułożyć rządek czarnych oliwek.
  19. Pozostałe rzodkiewki pokroić w talarki i ułożyć je w kilku rzędach.
  20. Zwinąć roladę, pomagając sobie papierem. Ułożyć ją na zlepieniu. Końce papieru zawinąć pod spód.
  21. Roladę wstawić na kilka godzin do lodówki.
  22. Kroić pod kątem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.