piątek, 12 kwietnia 2019

Łaciata babka z białek

Pyszne i błyskawiczne w przygotowaniu domowe ciasto. Swoją babkę zrobiłam w okrągłej foremce na babkę. Idealnie będzie wyglądać w prostokątnej foremce, ponieważ wtedy wyrośnie jeszcze większe. Ciasto jest wilgotne i puszyste. Polecam do filiżanki gorącej kawy lub herbaty.




4 białka jajek (L)
0,5 szklanki cukru trzcinowego
2 opakowania cukru waniliowego (32 g)
1 ¼ szklanki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szklanki mleka 3,2%
0,5 szklanki oleju rzepakowego
2 łyżki kakao

Do miski miksera przelewamy białka jajek. Ubijamy na średnich obrotach do momentu, aż masa będzie biała i lśniąca. Pod koniec ubijania partiami wsypujemy cukier trzcinowy oraz cukier waniliowy. Gdy cukry rozpuszczą się zwiększamy obroty miksera i ubijamy jeszcze 5 minut. Następnie zmniejszamy obroty i partiami wsypujemy wcześniej przesiane i wymieszane mąki oraz proszek do pieczenia. Na końcu wlewamy olej oraz mleko. Miksujemy do połączenia się składników. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej wsypujemy kakao i ponownie miksujemy. Do foremki naprzemiennie przelewamy jasne i ciemne ciasto. Babkę pieczemy w 180*C w nagrzanym piekarniku przez 40-45 minut. Najlepiej ciasto sprawdzać suchym patyczkiem. Po upieczeniu studzimy i obsypujemy cukrem pudrem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz