Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

poniedziałek, 15 kwietnia 2019

Drożdżowe wianuszki z jajkiem

Wielkanocne śniadanie nie może się obejść bez pysznego pieczywa. Zrobione samodzielnie smakuje najbardziej, więc warto poświęcić na to chwilkę i zauroczyć domowników swoimi wypiekami :)
Pamiętajcie, że każde drożdżowe ciasto można przygotować dzień wcześniej i wstawić do wyrastania do lodówki. Tym sposobem rankiem wystarczy ciasto ocieplić przez ok 20 minut, a następnie zaplec tak jak w przypadku tych wianuszków lub po prostu uformować okrągłe bułeczki. 


Składniki na 6 małych wianuszków (ja przygotowałam 2 małe i jeden większy, który w trakcie pieczenia stracił pierwotny kształt):

250ml mleka
½ kg mąki
50g świeżych drożdży Babuni
3 łyżki cukru
2 żółtka
1 całe jajko
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
80g masła
łyżeczki soli
Dodatkowo:
1 jajko na jeden wianuszek
Odrobina roztopionego masła
Kolorowa posypka

Sposób przygotowania:

Mleko podgrzewamy do max temp. 40⁰C i łączymy z cukrem, cukrem waniliowym oraz drożdżami. Mieszamy i pozostawiamy na ok 10minut do podrośnięcia.
Masło topimy i studzimy.
Do misy miksera przesiewamy mąkę z solą, wbijamy jajko oraz żółtka. Dodajemy wyrośnięte drożdże i wyrabiamy przez ok 3 minuty. W tym czasie stopniowo dodajemy masło. Wyrobione ciasto przekładamy do czystej miski wysmarowanej olejem i pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Ciasto dzielimy na 6 równych części, a każdą na dwa kawałki. Podsypujemy delikatnie mąką i rolujemy na długość ok 30cm. Dwie długie części krzyżujemy ze sobą i skręcamy z jednej oraz drugiej strony. Splatamy końce i nadajemy okrągły lub owalny kształt. W środku układamy surowe, pomalowane barwnikiem (lub nie) jajko i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut.
Przed pieczeniem smarujemy roztopionym masłem i dekorujemy posypką. Wkładamy do nagrzanego do 180 C piekarnika na ok 20 minut.
Wianuszki mogą doskonale spełniać rolę wielkanocnego chlebka!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.