Przepyszne placuszki, najlepsze jabłuszka to szara reneta. Jest to stara odmiana ale najlepsza do szarlotek itp. Wyszło 12 placuszków. 

placuszki

Wykonanie ciasta – drożdże pokruszyć, wsypać cukier, dodać łyżkę mąkę, wlać połowę letniego mleka. Rozmieszać i odstawić na 10 minut. Drożdże muszą tylko zacząć pracować. Teraz już dodać wszystkie pozostałe składniki oprócz jabłek. Dokładnie wymieszać na gładką masę. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia. Około 15 minut.

placuszki

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać jabłka do wyrośniętej masy drożdżowej i delikatnie wymieszać.

Smażenie – patelnię mocno rozgrzać wlać olej i po chwili nałożyć ciasto formując placuszki. Użyjcie do tego dużej łyżki. Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor z dwóch stron. Chwileczkę przetrzymać na ogniu, ponieważ placuszki są grube. Muszą być przesmażone.

placuszki

Serwowanie – podawać z kleksikiem słodkiej lub kwaśnej śmietany. Posypane cukrem pudrem i polane sosem klonowym. Oczywiście może podać według Waszego uznania i smaku.

Polecam są pyszne. 

Wykonanie w thermomix

  • do naczynia miksującego pokruszyć drożdże, dodać cukier, 1 łyżkę mąki, wlać połowę letniego mleka, czas 2 minuty, obroty 1, temperatura 37 C
  • zostawić tak na 10 minut
  • dodać pozostałe składniki, oprócz jabłek, naczynie zamknięte, czas 1,5 minuty, interwał
  • dodać jabłka i wymieszać kopystką
  • smażenie jak wyżej