Kluski z dziurką 

Kluski z dziurką  – tanie danie obiadowe. Można podać je z sosem lub okrasić skwarkami, zrumienionym boczkiem czy cebulką.

Kluski z dziurką popularnie są też nazywane kluskami śląskimi czy kluskami śląskimi z dziurką.

 

 

 

PRZEPIS NA KLUSKI Z DZIURKĄ

Składniki na kluski z dziurką:

1kg ugotowanych ziemniaków

250g mąki ziemniaczanej

 

 

Jak zrobić kluski z dziurką:

Ziemniaki ugotowane i ostudzone przepuszczamy przez praskę do ziemniaków lub przez maszynkę do mięsa.

Do ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy zwarte ciasto.

Z ciasta odrywamy kawałki i formujemy kluki wielkości orzecha włoskiego – w każdym robimy dziurkę za pomocą trzonka drewnianej łyżki.

Kluski wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy 3-5 minut.

Podajemy z bułeczka tartą na maśle, smalcem ze skwarkami lub zarumienioną cebulką.