Kluski z dziurką – tanie danie obiadowe. Można podać je z sosem lub okrasić skwarkami, zrumienionym boczkiem czy cebulką.
Kluski z dziurką popularnie są też nazywane kluskami śląskimi czy kluskami śląskimi z dziurką.
PRZEPIS NA KLUSKI Z DZIURKĄ
Składniki na kluski z dziurką:
1kg ugotowanych ziemniaków
250g mąki ziemniaczanej
Jak zrobić kluski z dziurką:
Ziemniaki ugotowane i ostudzone przepuszczamy przez praskę do ziemniaków lub przez maszynkę do mięsa.
Do ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy zwarte ciasto.
Z ciasta odrywamy kawałki i formujemy kluki wielkości orzecha włoskiego – w każdym robimy dziurkę za pomocą trzonka drewnianej łyżki.
Kluski wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy 3-5 minut.
Podajemy z bułeczka tartą na maśle, smalcem ze skwarkami lub zarumienioną cebulką.