sobota, 13 kwietnia 2019

Sałata masłowa z rzodkiewką, ogórkiem i koperkiem w sosie jogurtowym


Sałatka idealna jako dodatek do obiadu - sałata masłowa z dodatkiem rzodkiewki, czerwonej cebuli, świeżego ogórka oraz koperku. Całość otulona słodko-kwaśnym sosem jogurtowym. Prosta do przygotowania i bardzo smaczna. Najlepiej smakuje podana lekko schłodzona. 



Składniki na porcję dla 2 osób:
1/2 główki sałaty masłowej
6 małych rzodkiewek
2 małe ogórki gruntowe
1 mała czerwona cebula
sól, pieprz

sos jogurtowy
1 małe opakowanie jogurtu naturalnego
3 łyżki śmietany 18%
sól
cukier
sok z cytryny

do dekoracji
posiekany koperek


Sałatę umyć, osuszyć i rozerwać na mniejsze kawałki. Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w cienkie piórka. Rzodkiewki umyć i pokroić w cienkie plasterki. Ogórki umyć, obrać, przekroić na pół i pokroić w plasterki. Do sałaty dodać rzodkiewki, ogórka oraz cebulę. Całość delikatnie przyprawić solą oraz pieprzem. Do miseczki przełożyć składniki na sos. Doprawić solą, cukrem i sokiem z cytryny do własnego smaku. Gotowy sos powinien być słodko-kwaśny w smaku. Na sam koniec, sałatkę zalać sosem i całość wymieszać. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem. 

Składniki sałatki przed wymieszaniem z sosem




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz