Placki warzywno ziemniaczane z kawałkami schabu

5/5 - (7 votes)

Placki warzywno ziemniaczane z kawałkami schabu

Pyszne placki warzywno ziemniaczane z kawałkami soczystego schabu , to bardzo uniwersalny przepis. Jego wykonanie nie wymaga zbyt wiele czasu , a prostota nie sprawia problemów technicznych 😉  Doskonale smakują solo lub zaserwowane z sosem pieczarkowym jak w naszym wypadku , czy jakimkolwiek innym . Polecam , szybkie, tanie , a przede wszystkim smaczne 😉 

Składniki na około 4 osoby  :

  • 4 grube plastry schabu
  • 4 ziemniaki
  • 1 mała cebula
  • kawałek dyni , objętościowo tyle samo co ziemniaków
  • 1 gruby plaster selera korzeniowego
  • 1/2 puszki groszku z marchewką
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 małe ,świeże czerwone chilli ( można pominąć jak nie lubicie 😉 )
  • 2 jajka
  • 4 – 5  czubate łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka octy jabłkowego
  • 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżeczka , czubata , czosnku granulowanego
  • 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 płaska łyżka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • sól do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia

Wszystkie warzywa oprócz chilli i papryki ,obieramy ,ścieramy na tarce o grubych oczkach . Chilli i paprykę siekamy drobno . Do startych i posiekanych warzyw , dodajemy ocet jabłkowy , mieszamy , ważne bo wtedy nie czernieją 😉 Dodajemy odsączony z zalewy groszek z marchewką i również dodajemy do warzyw . Przekładamy do miski , odstawiamy na około 30 minut . Po tym czasie lekko odciskamy z nadmiaru soku , który się wytrącił , inaczej placki podczas smażenia mogły by się rozpadać . Wsypujemy przyprawy , czosnek , gałkę , paprykę mieloną , czosnek niedźwiedzi , cukier i sól do smaku .



Dodajemy także pokrojony w średniej wielkości kostkę i lekko posolony , schab . Nie można kroić na zbyt małe kawałki,  bo mięso zrobi się suche po usmażeniu . Mieszamy , następnie wlewamy roztrzepane jajka i mąkę , ponownie mieszamy , aż składniki się połączą . Smażymy małymi porcjami na średnio, rozgrzanym oleju , na złoty kolor z obu stron . Warto pomóc sobie foremką , będą równe porcje .Odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i serwujemy na gorąco . Doskonale smakują z sosem pieczarkowym 😉 Smacznego !

Odwiedź nas także tu:

1 thought on “Placki warzywno ziemniaczane z kawałkami schabu”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *