wtorek, 9 kwietnia 2019

KARTOFLANKA

Kto lubi kartoflankę? U nas w domu ją uwielbiamy. W ogóle ziemniak to też warzywo, ma dużo potasu i jest bardzo zdrowe :) 🥔🥔🥔😋 Jeśli mam przyznać, jest też moim największym grzechem, ponieważ prędzej skuszę się na blot Teściowej, pyzy mojego Taty, czy placki ziemniaczanymi, niż na tort lub ciastko. Ziemniaki są moją kulinarną nemezis, przyjaciółką opony i zgubą dla diety.
A żeby było radośniej i bardziej masochistycznie, od dwóch dni jestem na diecie Dr Dąbrowskiej, więc tym razem najem się oczami 👀 a zupkę pałaszuje mój Ukochany Mąż.

Składniki:

  • 5 ziemniaków (w sumie powinno być około 300-400g)
  • 2 marchewki
  • kawałek pora
  • kawałek selera 
  • łodyga selera naciowego
  • pół cebuli (jeśli jest mała, to cała)
  • 2 ząbki czosnku
  • duża łycha masła lub oliwy
  • łyżeczka cząbru
  • sól, pieprz
  • bulion warzywny (u mnie koncentrat robiony w domu)
  • łyżka przyprawy warzywnej (u mnie domowa)
  • listek laurowy
  • ziele angielskie (ze 3-4 kuleczki)
  • kiełbaska/boczek podsmażony
  • 100-150 g śmietanki migdałowej (lub zwykłej)
  • 1200 ml wody (lub jeśli nie macie koncentratu bulionu, może być bulion lub rosół)
  • garść świeżego posiekanego koperku
  • opcjonalnie: prażona cebulka
Połowę ziemniaków, marchew, cebulę, czosnek, pora i selera kroimy bardzo drobno (ja zmiksowałam na obrotach 5 w Thermomixie). Dodajemy masło i chwilę dusimy od czasu do czasu mieszając. 
Dodajemy wodę, koncentrat bulionu, przyprawy: listek, ziele, cząber, przyprawę warzywną, pieprz i gotujemy około 20 minut.
W tym czasie na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy kiełbasę i boczek. Resztę ziemniaków kroimy w kostkę i dodajemy z kiełbasą do zupy. Na koniec dodajemy koperek i śmietanę migdałową i gotujemy jeszcze ze 2 minuty. Można podać z prażoną cebulką.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna 🍋

Łączna liczba wyświetleń