środa, 10 kwietnia 2019

ZAPIEKANE PULPETY

Pyszna i sycąca propozycja obiadowa, w formie zapiekanych pulpetów.




SKŁADNIKI

Pulpety:
0,6 kg mięsa mielonego,
1 kajzerka,
1 jajko,
1 łyżeczka ziół prowansalskich,
1 łyżka ziół prowansalskich
sól,
pieprz,
mąka do obtoczenia

Sos:
1 puszka krojonych pomidorów,
1szkl. bulionu,
2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki,
2 liście laurowe,
3 ziela angielskie,
2 ziarna pieprzu,
2 ząbki czosnku,
szczypta cukru,
1 łyżeczka bazylii



WYKONANIE

Pulpety: Mięso mieszamy z jajkiem, namoczoną w mleku a następnie odciśniętą bułką, przyprawami i musztardą. Masę dobrze wyrabiamy, formujemy kulki, obtaczamy w mące. Obsmażamy na oleju ze wszystkich stron, przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Sos: Na patelni podsmażamy czosnek przeciśnięty przez praskę, dodajemy pomidory z puszki, koncentrat i bulion,dusimy jeszcze ok. 5 minut, blendujemy. Doprawiamy do smaku przyprawami. Tak przygotowanym sosem zalewamy pulpety. Pieczemy ok. 30-35 minut.

#pudliszki



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz