kurczak ze szparagami w kremowym sosie
Dania z kurczakiem Obiad

Kurczak ze szparagami w kremowym sosie

Kuchnia : Polska | Czas przygotowania : 15 minut | Czas gotowania/pieczenia : 14 minut | Porcje : 3 porcje

Kurczak ze szparagami w kremowym sosie – to pomysł na soczyste filety z piersi kurczaka duszone w sosie śmietanowym z dodatkiem szparagów. Świetnie smakują z kaszą kuskus lub ryżem.


soczysty kurczak w kremowym sosie ze szparagami

Kurczak ze szparagami w kremowym sosie – Składniki:

  • 2 pojedyncze filety z piersi z kurczaka – ok. 400 g
  • pęczek szparagów – ok. 500 g
  • mąka pszenna do oprószenia kotletów
  • 1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego
  • 1 łyżka masła
  • 150 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 100 ml śmietanki 30% lub 36%
  • pół łyżeczki przyprawy curry
  • sól i pieprz, papryka słodka do smaku
  • pół pęczka koperku
  • opcjonalnie mąka pszenna do zagęszczenia sosu (w 50 ml zimnej wody wymieszać 1 łyżeczkę mąki pszennej)

szparagi

kurczak szparagi

kurczak szparagi zielone

Przepis na kurczaka w kremowym sosie ze szparagami:

  1. Filety z piersi kurczaka pokroić na mniejsze plastry (u mnie wyszło 5 mniejszych filecików). Każdy kawałek rozbić delikatnie tłuczkiem do mięsa. Oprószyć z obu stron solą, pieprzem oraz papryką słodką do smaku. Następnie każdy filet otoczyć w mące z obu stron, a jej nadmiar strzepnąć.
  2. Szparagi umyć, osuszyć, odłamać twarde końce – wystarczy złapać szparaga w obie ręce i przełamać – sam pęknie w odpowiednim miejscu. Twarde końce wywalić, a miękkie łodygi szparagów pokroić na ukośne kawałki o długości ok. 1 cm, a główki pozostawić w całości.
  3. Na dość dużej patelni rozgrzać oliwę z masłem. Nałożyć filety z piersi kurczaka i obsmażyć z obu stron na rumiano (nie za długo, by nie wysuszyć mięsa – po 2-3 minuty z każdej strony w zupełności wystarczą). Następnie zdjąć mięso z patelni i odłożyć na bok na talerz.
  4. Na tę samą patelnię, na której wcześniej smażyło się mięso wlać bulion warzywny lub drobiowy (u mnie przecedzony rosół). Następnie dodać pokrojone szparagi, przykryć patelnię pokrywką i dusić przez ok. 3-4 minuty (aż szparagi będą ugotowane al dente – na półtwardo). Kolejno dodać z powrotem na patelnię podsmażone kawałki kurczaka. Dodać również śmietankę kremówkę, przyprawę curry oraz posiekany drobno koperek i całość dokładnie wymieszać. Ponownie przykryć patelnię pokrywką i dusić przez ok. 4 minuty aż szparagi całkowicie zmiękną. Po tym czasie odkryć patelnię i wedle uznania zagęścić sos – w tym celu należy w 50 ml zimnej wody rozrobić dokładnie 1 łyżeczkę mąki pszennej, a następnie stopniowo wlewać na patelnię cały czas mieszając, by uzyskać jednolity gęsty sos. Doprowadzić sos do wrzenia, a następnie zestawić patelnię z palnika.
  5. Kurczaka ze szparagami w kremowym sosie polecam podawać np. z ryżem lub kaszą kuskus. Smacznego!


kurczak ze szparagami w kremowym sosie

kurczak ze szparagami

kurczak w sosie szparagowym

kurczak i szparagi

4.5 / 5 ( 36 głosów )

4 thoughts on “Kurczak ze szparagami w kremowym sosie”

  1. Zrobiłam dzisiaj pyszne, z mixem kasz, będę robiła to danie częściej. Dostałam 3 kg świeżych szparag. Pomroziłam w porcjach więc najważniejszy składnik mam :). Dziękuję za przepis.

  2. Dziękuję za przepis,bardzo mi smakowało będę robiła częściej.Dodałam białe szparagi zamiast zielonych i wyszło extra

    1. Mi tez bardzo posmakowało to danie i najważniejsze, że tak szybko się je robi. Dziękuję za inspirację

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here