Pierwsze promienie wiosennego słońca zawsze kierują moje pomysły kulinarne w stronę lekkich i kolorowych dań. Świeże zioła, rzodkiewka i lekkie, aromatyczne sosy to taka idealna recepta na pierwszy wiosenny obiad. Wiosna kojarzy mi się z czosnkiem niedźwiedzim, i nie wiem dlaczego, ale lubczykiem. Jego intensywny zapach i smak może zabić potrawę lub podkręcić jej smak, zatem warto pamiętać, chociaż nie dosłownie, że to dawka czyni truciznę, zatem zbyt duża ilość jakiegoś składnika może zupełnie pozbawić pozostałej palety smaków całą potrawę. Zatem ostrożnie :)

Pierś kurczaka doprawiona lubczykiem z szynką parmeńską smakuje wybornie. Podana z delikatnym, ale nie kremowym, wręcz odwrotnie, puree i sosem na bazie śmietany i groszku oraz rzodkiewkami marynowanymi w soku z cytryny i oliwie. Wierzch podkręcony już neutralną w smaku natką pietruszki. Groszek, pomimo, że mrożony, jest słodki w smaku i przypomina już trochę lato. Uwielbiam!

Składniki:

Pierś kurczaka w szynce parmeńskiej z lubczykiem

  • 300 g piersi kurczaka 
  • 3-4 plastry szynki parmeńskiej 
  • szczypta soli i pieprzu 
  • posiekany świeży lubczyk lub suszony, szczypta
  • olej rzepakowy do smażenia 
Sos śmietanowy z groszkiem:
  • 1 szalotka 
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 2/3 szklanki groszku mrożonego Hortex
  • 1 lampka białego wytrawnego wina
  • szczypta lubczyku 
  • szczypta soli i pieprzu 
  • masło do smażenia 
  • natka pietruszki
Puree z groszkiem:
  • 2 ziemniaki 
  • 1/3 szklanki groszku mrożonego Hortex 
  • 1/3 szklanki mleka kokosowego 
  • szczypta soli 
  • 2 łyżki masła 
Marynowana rzodkiewka:
  • 6 rzodkiewek 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • szczypta soli 
  • posiekany szczypiorek 
Pierś kurczaka dopraw solą, pieprzem i lubczykiem. Owiń szynką parmeńską i smaż na oleju rzepakowym po 1-2 minuty z każdej strony do zarumienienia. Następnie umieść drób w piekarniku nagrzanym do 170 stopni i piecz jeszcze 10 minut. 
W tym czasie ugotuj ziemniaki do miękkości. Na koniec gotowania dodaj mrożony groszek i od razu odcedź. Dodaj masło, sól, mleko kokosowe i ugnieć ziemniaki na niezbyt jednolitą masę, ale w miarę gładką. Jeśli to konieczne- dopraw. 
Rzodkiewki pokrój na ćwiartki i marynuj w oliwie, soku z cytryny i soli przez 10 minut, na koniec odcedź z płynu i dodaj szczypiorek. 
Na maśle podsmaż szalotkę. Dodaj lubczyk i wlej wino oraz śmietanę. Gotuj sos 3-4 minuty. Dodaj groszek. Gotuj jeszcze minutę. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj posiekaną natkę pietruszki. 
Porcję puree podaj z pokrojoną w plastry piersią kurczaka oraz marynowaną rzodkiewką. Całość polej sosem śmietanowym na bazie mrożonego groszku. 

Smacznego, Klaudia!



Brak komentarzy