Zapiekanka pyszna, łatwa w wykonaniu. Danie nadaje się zarówno na imprezy jak i na obiad. Polecam.zapiekanka

 

Przygotowanie mięsa – na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną drobno cebulę. Smażyć aż cebula straci kolor surowizny. Następnie dodać posiekany czosnek. Smażyć około 30 sekund. Dodać mięso mielone, pieczarki, paprykę słodką, ostrą, doprawić solą i pieprzem. Smażyć aż mięso straci kolor surowizny. Wlać pomidory z puszki, zamieszać. Sprawdzić smak i w razie potrzeby doprawić do smaku. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać.

zapiekanka

Przygotowanie makaronu – makaron ugotować w osolonej wodzie. Makaron musi być lekko twardawy. Następnie przelać go zimną wodą. ugotowany makaron wymieszać z połową potartego sera.

Przygotowanie sosu beszamelowego – na patelni roztopić masło, dodać mąkę i szybko wymieszać. Nie pozwolić żeby zbrązowiało. Wlać mleko, dodać kostkę rosołową, gałkę muszkatołową. Zagotować i doprawić do smaku solą. Gdyby było bardzo gęste wlać trochę wody. Zdjąć patelnię z ognia. Jajko roztrzepać widelcem i dodać do sosu, wymieszać.

zapiekanka

Formowanie zapiekanki – na dno formy rozłożyć połowę makaronu. Rozłożyć całą masę z mięsa. Na górze rozłożyć pozostały makaron i wylać sos beszamelowy. Teraz już tylko posypać potartym serem.

zappiekanka

Pieczenia – nagrzać piekarnik do 200 C i piec zapiekankę 45 minut. Zapiekanka musi być przykryta podczas pieczenia.

Teraz już gotowe do jedzenia. Smacznego