poniedziałek, 8 kwietnia 2019

IMPREZOWY WIENIEC Z SALAMI

Zawijana pizza z dużą ilością farszu, idealnie sprawdzi się podczas spotkania ze znajomymi. 

 








 

SKŁADNIKI

                     Ciasto:25 g drożdży,
½ łyżeczki cukru,
1 łyżeczka soli,
2 łyżki oliwy ,
ok. 2,5 szkl. mąki,
1, szkl. ciepłej wody,
1 łyżeczka ziół prowansalskich

Nadzienie:
10 plastrów salami,
5 pieczarek,
3 łyżki kukurydzy,
pół czerwonej papryki,
1 cebula dymka
5-6 łyżek startego żółtego sera

Sos:
2 łyżki ketchupu, 
2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki,
                       suszona bazylia




WYKONANIE



Ciasto: 
Drożdże rozkruszamy w dużej misce, dodajemy cukier i wodę, mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 min.w ciepłe miejsce. 
Do podrośniętych drożdży dodajemy mąkę, sól, oliwę,zioła, szybko wyrabiamy. 
Przekładamy do miski, odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce aby wyrosło. 
Rozwałkowujemy na koło większe niż blacha w której ułożymy pizzę, kroimy na 15-16 trójkątów. Gotowe trójkąty układamy na blasze, tak aby podstawa zachodziła na siebie. 
Smarujemy sosem. 
Układamy pokrojone składniki: salami, pieczarki, paprykę, cebulę oraz kukurydzę i ser żółty. 
Końce trójkątów zawijamy do środka.
Pizzę wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok. 20 -25 minut. Podajemy z ulubionym sosem.








#pudliszki


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz