Wytrawne ptysie z pastą jajeczną

Ptysie zazwyczaj kojarzą się ze słodkościami - wypełnione bitą śmietaną lub kremem budyniowym, a ja mam dziś dla Was wersję wytrawną z jajkiem! To świetna propozycja przekąski na Wielkanoc, ale też na spotkania rodzinne czy ze znajomymi ;)

Składniki:
(na 4 średniej wielkości sztuki)
ciasto:
30 g masła
ok 1/2 szklanki wody
3 czybate łyżki mąki
1 jajko
szczypta soli

na farsz:
3 jajka,
duża łyżka majonezu,
1/2 pęczku koperku + kilka gałązek do dekoracji
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Wodę podgrzewamy wraz z masłem, solą. Doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy mąkę. Energicznie mieszamy - najlepiej drewnianą łyżką, do uzyskania gładkiej masy odchodzącej od garnka.
Odstawiamy do ostygnięcia.

Dodajemy jajko i mieszamy.
Wykładamy za pomocą szprycy lub łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 25 minut.

Jajka gotujemy twardo. Obieramy. W pierwszej kolejności kroimy 4 cienkie plastrów (najlepiej za pomocą kuchennego przyrządu do krojenia jajek). Odkładamy na bok, pozostałe mieszamy wraz majonezem, drobno posiekanym koperkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Od ptysi odkrawamy górę. Na dolną część kładziemy plasterek jajka oraz pastę jajeczną. Przykrywamy drugą częścią. Dekorujemy koperkiem.



Komentarze

Prześlij komentarz