poniedziałek, 8 kwietnia 2019

Sałatka ryżowa z tuńczykiem


E, bo to na serio było tak…Zawsze gotujemy ryż w dużym garnku, co by się nie pozlepiał. W czasie wsypywania ryżu z pojemnika, kotełł się zaplątał o nogi i sieM wsypało. Oj! Wsypało! Jednak nie ma tego złego…powstały dwa dania i deser.










Składniki:

1/2 szklanki ryżu
2 jajka
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1 mała puszka kukurydzy
1 mała puszka groszku
5 sztuk świeżych daktyli
1 słoiczek kaparów
3 łyżki majonezu
sól, pieprz

Przygotowanie:


Ryż gotujemy na sypko.
(proporcje dostosowane do przepisu)
Jajka gotujemy na twardo, kroimy w kostkę.
Groszek, kukurydzę i kapary, odcedzamy z zalewy.
Z daktyli usuwamy pestki, kroimy w kostkę.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą (tuńczyk wraz z zalewą), dodajemy majonez. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz