Zero waste inspirujące warsztaty z Piotrem Kucharskim i Sokołowem

Zapraszam do przeczytania relacji z  warsztatów kulinarnych.

Zero waste inspirujące warsztaty z Piotrem Kucharskim i Sokołowem

Zacznijmy od początku, od wyjaśnienia co to takiego #zerowaste, #nowaste – to nie marnuj, nie produkuj odpadów, innymi słowy wykorzystuj wszystko do końca.

Staram się wg tych haseł żyć, fakt trzeba to szczerze powiedzieć nie zawsze wychodzi, przede wszystkim trzeba dążyć do celu choćby małymi kroczkami. Jednym z takich kroków były te warsztaty. Znany chyba wszystkim Piotr Kucharski opowiedział nam o swoich metodach na wykorzystywanie resztek w kuchni.

Czy było smakowicie ? Oczywiście !

Czy było zaskakująco ? O tak !

 

Ile razy zostaje Wam trochę kaszy po tym gdy ugotowaliście ją jako dodatek do głównego dania ? Z ręką na sercu, często zostanie jej dwie, trzy łyżki. Wtedy możecie z niej zrobić dodając cebulę, czosnek, bułkę tartą i resztki mięsa ( np. wędlin ) – przepyszne krokieciki do tego sos, z resztki pasty pomidorowej i obiad lub pyszna przekąska gotowa. Ha! jakie to proste prawda ?

 

kasza-przepis

 

Przepis na to cudne wykorzystanie resztek :

Krokieciki z kaszy mazurskiej z sosem z Pasty „Wieprzowina z grillowaną papryką”

proporcje na 4 osoby
  • 300 g ugotowanej kaszy mazurskiej
  • 100 g wędlin
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek posiekanej natki pietruszki
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • sól i pieprz
  • olej z pestek winogron do smażenia
sos:
  • 3-4 łyżki pasty Sokołów Wieprzowina z grillowaną papryką
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • garść orzechów włoskich
  • kmin rzymski
  • czarnuszka
  • wędzona papryka
  • sól i pieprz
  • rzeżucha do dekoracji
Mamy ugotowaną kaszę.
Cebulę i czosnek posiekać i podsmażamy na patelni, dodać pokrojone w kostkę wędliny. Wymieszać cebulę z czosnkiem, wędliny, posiekaną natkę pietruszki i kaszę. Dodać jajka, ponownie wymieszać i dodać tyle bułki tartej, aby można było formować okrągłe kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki obtoczyć w bułce tartej i smażyć na głębokim rozgrzanym oleju, aż nabiorą złotego koloru.
Kulki z kaszy przepis
W tym czasie wymieszać pastę mięsno-warzywną z oliwą z oliwek. Orzechy podprażyć na patelni, obrać ze skórki i zmiksować. Orzechy wymieszać z pastą (jeśli jest zbyt gęsta dodać więcej oliwy z oliwek), doprawić przyprawami według uznania. Udekorować rzeżuchą.

wywar-z-resztek-przepis

 

Na przykład co robisz z obierkami z warzyw ? ej, ale obierki ? No, tak z ziemniaków możesz zrobić chipsy ( tu przepis ), a z warzywnych wywar. Ja na warsztatach zajęłam się przede wszystkim właśnie nim, chciałam zobaczyć czy naprawdę to takie proste, czy naprawdę takie pyszne ! I takie było na samym końcu. My dodaliśmy nasz wywar jako dodatek go przepysznych pieczonych ziemniaków z mięsem.

Ziemniaki zero waste z sosem z tego co zostanie

proporcje dla 3-4 osób
sos:
  • kości z pieczonego mięsa (np. z żeberek)
  • obierki z warzyw (marchewka, pietruszka, seler)
  • głąb kapusty
  • zwiędnięte ulubione zioła
  • 3 cebule średniej wielkości – białe lub czerwone
  • ziele angielskie, liść laurowy, mała gwiazdka anyżu
  • 100 g przecieru pomidorowego
ziemniaki:
  • 4 dość duże ziemniaki do pieczenia
  • łodyga z brokuła
  • pozostałości wędlin- mogą być obeschnięte
  • obierki z marchewki
  • pozostałe pieczone mięso
  • szczypiorek lub cebula dymka
  • sól i pieprz do smaku
Składniki na wywar z wyjątkiem przecieru pomidorowego umieścić w garnku, zalać wodą i gotować na niewielkim ogniu kilka godzin. Aby nie marnować niepotrzebnie gazu lub prądu ziemniaki umieścić na metalowym sitku i ugotować na parze w garnku w którym gotujemy sos. Kiedy sos się zredukuje odcedzić go, dodać przecier pomidorowy i gotować jeszcze kilka minut, aż zgęstnieje.
Natępnie łodygę brokuła należy umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wędliny podsmażyć na patelni, aż będą chrupiące. Obierki z marchewki umyć, osuszyć, podsmażyć na głębokim tłuszczu i odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, doprawić solą i pieprzem.
Mięso porwać na kawałki i podsmażyć.  Szczypiorek lub dymkę posiekać.
Ugotowane ziemniaki przekroić na krzyż, do środka nałożyć podsmażone wędliny,  mięso i wiórki z obierek marchewki, posypać posiekanym szczypiorkiem. Całość polać 2-3 łyżkami sosu.
ziemniaki-pieczone-sos-resztki
Następnie jedna z grup zrobiła coś co bardzo mi się spodobało, czyli wykorzystali resztki białej kiełbasy i innych wędlin, żeby je ukryć w chlebowym cieście. Powstały z tego pyszne bułeczki.
ciasto-resztki-wedlin-przepis
Kolejna grupa przygotowała.

Poświąteczne jedzenie w cieście chlebowym

składniki (na 20 porcji)
ciasto:
  • 400 g letniej wody
  • 15 g drożdży
  • 1 łyżeczki cukru
  • 700-750 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczki soli
dodatki czyli to co ci zostanie ze swiątecznego stołu.
  • pasztet
  • plasterki szynki
  • biała kiełbasa
  • jajka ugotowane na twardo
  • garść rukoli
sos:
  • sos tatarski, jeśli został po świętach lub
  • 4 łyżki chrzanu
  • 100 g kwaśnej śmietany
Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie. Dodać mąkę, sól i wymieszać, a następnie wyrobić ręką na gładką i elastyczną masę. Uformować w kulę, włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto podzielić na 60 g części i każdą lekko rozwałkować na oprószonej mąką powierzchni.
Na każdym kawałku ułożyć różne dodatki, następnie „zawinąć” w ciasto.Teraz brzegi ciasta dokładnie ze sobą zlepić, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do kolejnego wyrastania na około 15 min. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 20-25 min w temperaturze 200°C.
Póżniej chrzan wymieszać ze śmietaną. Wypieki podawać z sosem.
A tak to wygląda na warsztatach :)

Naprawdę wszystko co przygotowalśmy było znakomite, naprawdę ! Teraz jest czas na to, żeby te przepisy przygotować w domu.
W przepisach wykorzystaliśmy też jak już pewnie zauważyliście nowości od Sokołowa, miałam możliwości przetestowania ich w domu. Polecam są to bardzo smaczne nowe produkty. Hummus z czarnuszką następnego dnia uratował moje śniadanie :) a gołąbki obiad !
Podsumowując, pamiętaj wykorzystaj wszystko do końca, nie marnuj żywności !