Zastanawiam jak najprościej opisać Wam to ciasto. Góra chrupiąca jak kruszonka, środek lekko kwaskowaty a dół jak ciasto babkowe, ale nie suche.

ciasto

Przygotowanie masy z wiśniami – wiśnie odcedzić, sok zachować. Soku powinno być 50 ml. Jeśli jest mniej dolać wody lub soku wiśniowego.

Wykonanie kruszonki – masło stopić i lekko przestudzić.  Do miski wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy, wlać ciepłe masło. Szybko zagnieść ciasto. Włożyć ciasto do woreczka i do lodówki na godzinę.

ciasto

Wykonanie ciasta babkowego – masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Następnie dodać po jednym jajku i dokładnie wymieszać. Mąkę, proszek budyniowy, proszek do pieczenia i mielone migdały wymieszać razem. Podczas mieszania dodawać składniki suche. Dokładnie wyrobić ciasto na gładką masę.

Formowanie ciasta – dno blaszki o wymiarach 25 x 23 wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno rozłożyć ciasto babkowe. Następnie zimną masę wiśniową. Na wiśniach pokruszyć ciasto na kruszonkę.

Pieczenia – piekarnik nagrzać do 200 C i piec 50 minut.