poniedziałek, 8 kwietnia 2019

Przysmak drobiowy – rolada drobiowa



Przysmak drobiowy – domowa wędlina z kurczaka. Piersi w całości i zmielone udka. Z dodatkiem suszonych pomidorów, oliwek i kaparów.
Wędlinę przygotowałam w szynkowarze, urządzeniu do przygotowywania domowych wędlin, dużo lepszych niż sklepowych i na pewno duuużo zdrowszych.

Proporcje na szynkowar 3kg:

  • 1,2 kg piersi kurczaka,
  • 0,8 kg udek bez kości i skóry,
  • 3 łyżki kaparów,
  • 100 g suszonych pomidorów,
  • 50 g zielonych oliwek,
  • 4 łyżeczki żelatyny,
  • 36 g peklosoli,

Oliwki i suszone pomidory drobno posiekać lub zmiksować.
Kapary pokroić.
Piersi kurczaka oczyścić.
Udka zemleć.
Do mielonego mięsa dodać kapary, oliwki, suszone pomidory, żelatynę i sól peklową.
Dokładnie wymieszać.
Dodać piersi kurczaka i „wypaćkać” je mielonym mięsie.

Możemy użyć specjalny woreczek do szynkowara, łatwiej jest wówczas wyjmować gotową wędlinę.
Ja robię bez woreczków.
W szynkowarze ułożyć piersi pionowo, upychając między nimi mielone mięso.
Mięso przykryć płytką dociskową z założoną sprężyną. Docisnąć wieczkiem i zamknąć. Włożyć termometr.
Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin – mięso się zamarynuje i ułoży w szynkowarze.
Dno garnka wyższego niż szynkowar wyłożyć ściereczką, wstawić szynkowar i wlać wodę o temperaturze około 75 stopni, do wysokości 1 cm poniżej górnej krawędzi.
Gotować na małym ogniu, pilnując aby temperatura wody utrzymywała się między 75 a 80 stopniami Celsjusza.
Gotować ponad 2 godziny. Termometr włożony w szynkowar powinien wskazywać temperaturę 70 stopni.
Po ugotowaniu szynkowar wyjąć i ostudzić w zimniej wodzie, a następnie wstawić na kilka godzin do lodówki.
Jeżeli gotowaliśmy bez woreczka, aby wyjąć mięso, należy szynkowar zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz