Rosół domowy

 

Rosół domowy to zupa najczęściej chyba przygotowywana w polskich domach. Najpopularniejszy jest rosół z kury oraz drobiowo – wołowy, potem rosół domowy czy z kaczki.

Tradycyjnie rosół podaje się z makaronem nitki, choć w niektórych regionach również z ziemniakami czy kluskami zacierkami.

 

 

PRZEPIS NA ROSÓŁ DOMOWY:

Składniki na rosół domowy:

ok 1-1,5 kg mięsa drobiowego – może być kura z wolnego wybiegu lub mieszanka: korpus kury, skrzydełka indyka

300g wołowiny

1 włoszczyzna

1 liść laurowy

5 szt ziela angielskiego

5 szt pieprzu w ziarnach

sól

 

Jak zrobić rosół domowy:

Mięso pokroić na części, umyć dokładnie.

Mięso przełożyć do garnka, zalać zimną wodą (ok 2,5l) zagotować, zebrać szumowiny.

Zmniejszyć ogień, dodać przyprawy i gotować na wolnym ogniu ok dwie godziny.

W tym czasie warzywa obrać (jedną cebulę można zostawić w łupinkach – dodadzą koloru rosołowi), dodać do rosołu. Gotować to wszystko jeszcze godzinę.

Doprawić do smaku.

 

Rosół domowy