niedziela, 7 kwietnia 2019

BLOK JAJECZNY Z WARZYWAMI

Efektownie wygląda na świątecznym stole i pysznie smakuje. Może zastąpić tradycyjna sałatkę jarzynową.

Składniki:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka zalewy z ogórków konserwowych
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 200 g majonezu 
  • 3 średnie marchewki
  • 3 ogórki konserwowe
  • 100 g szynki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 mała puszka groszku konserwowanego
  • 1 mała puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 szklanka zimnej wody
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
Formę wyłożyć folią spożywczą tak, aby wystawała trochę ponad krawędź.
Jajka ugotować na twardo, schłodzić w zimnej wodzie i obrać. Trzy jajka przekroić, wyjąć żółtka i rozgnieść je widelcem. Zalewę z ogórków połączyć ze szklanką wody, wlać do garnka i podgrzać. Dodać żelatynę i wymieszać. Gdy się rozpuści, zdjąć z ognia. Ostudzić. Marchewkę obrać i ugotować na półtwardo. Następnie pokroić w kostkę. Rozgniecione żółtka przełożyć do miski, dodać majonez i wymieszać na gładką masę. Cały czas mieszając, stopniowo wlewać zalewę z żelatyną. Następnie ogórki, szynkę, cebulę i białek jajek pokroić w niedużą kostkę. Groszek i kukurydze odsączyć z zalewy dodać do pozostałych składników. Wszystkie składniki razem z marchewką połączyć z masą majonezową, doprawić do smaku solą i pieprzem i wymieszać.
Do przygotowanej wcześniej formy wylać część masy i równo rozprowadzić. Na wylanej masie ułożyć pozostałe jajka. Następnie delikatnie wyłożyć pozostałą część masy. Wyrównać wierzch łyżką i stawić do lodówki na całą noc. Po całkowitym zastygnięciu masy formę wyjąc z lodówki i przechylając naczynie do góry dnem wyjąć i delikatnie usunąć folię. Potem blok pokroić w plastry i podawać ze świeżym pieczywem.


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print