Zapiekanka makaronowa

Dzień dobry w sobotę!
Dziś na obiad poleca się zapiekanka z mięsem mielonym, boczkiem i oliwkami, 
czyli prosto i pysznie ;-)



Składniki na 2 porcje:

ok. 180 g makaronu
250 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe)
120 g boczku wędzonego
1/2 małej cebuli
1 ząbek czosnku
kilka oliwek z papryką
łyżeczka kaparów
ser Grana Padano
świeżo mielony pieprz
przyprawa do mięsa mielonego
zioła prowansalskie
oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Makaron ugotuj al'dente - odcedź i przepłucz zimną wodą.
Rozgrzej patelnię do grillowania (bez tłuszczu).
Na patelni przesmaż mięso mielone, boczek pokrojony w paski i posiekaną cebulę z czosnkiem - dopraw pieprzem i przyprawą do mielonego.
Naczynie żaroodporne spryskaj oliwą.
Makaron wraz zawartością patelni wrzuć do miski i wymieszaj - dopraw ziołami.
Ser zetrzyj na tarce (ok. 1 łyżki) i dodaj do miski - wymieszaj i całość przełóż do 2 naczyń.
Oliwki przekrój na pól i razem z kaparami ułóż na wierzch zapiekanek.
Zapiekaj 20 min w nagrzanym do 190°C piekarniku (przykryte np. folią).
Gotowe zapiekanki udekoruj pietruszką i paskami z sera Grana Padano.


Komentarze

Popularne posty