czwartek, 4 kwietnia 2019

Maślane ciasteczka z marchewką

 
Kruche, nie przesłodzone, aromatyczne ciasteczka z dodatkiem marchewki,  z nutą pomarańczy. Idealne do popołudniowej kawy

Składniki:

200g marchewki startej na drobnych oczkach tarki
400g mąki pszennej tortowej
200g masła dobrze schłodzonego
30g cukru ze skórką pomarańczową
100g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Wszystkie składniki bardzo dokładnie ze sobą połączyć, zagnieść, ja to zrobiłam za pomocą malaksera. Dzięki czemu ciasto uzyskało bardzo ładny pomarańczowy kolor.
Przygotowane ciasto włożyć do woreczka foliowego i odłożyć w chłodne miejsce, do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie schłodzone ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkować, wycinać dowolne kształty.
Ciastka układać na blasze z wyposażenia piekarnika ( nie wyrastają dużo większe po upieczeniu) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 10-12 minut w zależności od grubości ciasta.Porcja na 2 blaszki około 70 ciasteczek w zależności od ich wielkości.







Inspiracja internet

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz