MAZUREK ORZECHOWO CZEKOLADOWY + FILMIK

6 kwi 2019
data:post.title
Mazurek czekoladowo - orzechowy, to pyszne połączenie orzechów, czekolady i powideł. Jest kruchy i wyjątkowo smaczny. Polecam przygotować to ciasto a zaskoczycie jego smakiem swoich gości. 
Mazurka przygotowałam w Thermomasterze II firmy Kalorik 
Link do producenta -KALORIK
Aplikacja na telefon z przepisami do robota APLIKACJA FLAVIO



SKŁADNIKI :
  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 120 g orzechów włoskich
  • 1 jajko
  • 60-70 g cukru 
                                                                    NADZIENIE : 
  • 200 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady deserowej
  • 200 ml śmietany 30 % 
  • słoiczek powideł
                                                             PRZYGOTOWANIE :
  1. Orzechy nalerzy rozdrobnić. Dodajemy do nich cukier i jeszcze chwilkę miksujemy.
  2. Następnie dodajemy masło, chwilkę miksujemy i wsypujemy mąkę, wyrabiamy składniki aż się połączą. 
  3. Ciasto troszkę się kruszy, ale tak ma być. Na blaszkę 25/30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, rozkładamy ciasto, równo je dociskając do dna. Pieczemy około 15 minut, w temperaturze 180 % C. Wyjmujemy i studzimy. Następne rozsmarowujemy powidła. 
  4. Śmietanę wlewamy do dzbana robota i dodajemy czekolady, podgrzewamy do 35 % i cięgle mieszamy aż składniki się połączą. 
  5. Po rozpuszczeniu przelewamy do miseczki i odkładamy do ostudzenia.
  6. Masę czekoladową wylewamy na mazurka. Ciasto chłodzimy około 2 godzin w lodówce. Następnie dekorujemy orzechami. Po zastygnięciu czekolady kroimy na kawałki i podajemy. 
  7. Ciasto jest przepyszne, smacznego. Mazurek przechowujemy w lodówce. 
                                    Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ; 





 

Prześlij komentarz