Sałatka ze szpinakiem, truskawkami i awokado




Nareszcie zrobiło się wiosennie. Za oknem słońce, to i na talerzu wiosenne barwy. Dzisiaj prosta ale bardzo kolorowa, przyciągająca wzrok sałatka. 
Wiem, że najlepsze truskawki będą dopiero za parę miesięcy, ale kiedy widzę w sklepie  piękne, czerwone hiszpańskie owoce, nie mogę się powstrzymać. I czasem wracam do domu z pudełkiem truskawek. Tym razem stały się podstawą smacznej sałatki, idealnej na lunch. Nie przepadam za surowym szpinakiem baby, ale w przypadku tej sałatki sprawdził się całkiem dobrze. Jest delikatny w smaku, nie zdominował więc smaku sałatki.  Do sosu zamiast syropu klonowego, można dodać trochę miodu. Polecam!



SAŁATKA ZE SZPINAKIEM, TRUSKAWKAMI I AWOKADO - PRZEPIS

Składniki - 2porcje
sałata
250 g truskawek
50 g szpinaku baby
1 awokado
1 łyżka płatków migdałowych
parę gałązek kolendry
sok z cytryny
sos
4 łyżki oliwy
1 łyżka octu owocowego ( u mnie pomarańczowy)
1 łyżka soku z cytryny
1/4 łyżeczki soli morskiej
1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka syropu klonowego ( lub więcej do smaku)

Przygotowanie
sos
Wszystkie składniki umieścić w słoiku. Zakręcić i dobrze wymieszać wstrząsając słoikiem.

sałata:
Opłukane i osuszone liście szpinaku ułożyć w misce.Truskawki umyć, osuszyć, pokroić w półplasterki. Z awokado usunąć pestkę i skórkę, pokroić w paski a potem w mniejsze kawałki. Skropić sokiem z cytryny. Truskawki i awokado wyłożyć na szpinak, posypać migdałami, polać sosem. Wymieszać, dodać kolendrę. Podawać. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary