sobota, 6 kwietnia 2019

Babka drożdżowa z marcepanem


Baba wielkanocna drożdżowa z pysznym marcepanem który robiłam sama. Chyba większość z was nie wyobraża sobie świąt bez babki, bo to nasza tradycja. Słodycz marcepanu przełamałam polewą z czekolady gorzkiej.
























ciasto drożdżowe:

300 g mąki pszennej typ 550
2 dkg drożdży
125 ml mleka letniego
4 żółtka 
100 g cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżka kakao
150 g marcepanu
szczypta soli
1 łyżeczka skórki pomarańczowej kandyzowanej startej/ albo aromat pomarańczowy/
60 g masła

polewa:

50 g czekolady gorzkiej
1 łyżeczka masła
100 ml śmietany kremówki

dekoracja:

2 łyżki płatków migdałowych
kulki kokosowe z migdałem


Ciasto:

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do miski przekładam drożdże, dodaję szczyptę cukru, łyżkę mąki, połowę mleka letniego i mieszam. Odstawiam zaczyn do wyrośnięcia na 30 minut. Żółtka ubijam mikserem z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Mąkę przesiewam i dodaję do zaczynu, wlewam żółtka, dodaję sól, resztę mleka letniego, skórkę pomarańczową i wyrabiam ciasto robotem. Po minucie dodaję roztopione i wystudzone masło i dalej wyrabiam ciasto robotem około 10 minut. Połowę ciasta odkładam, a do drugiej połowy dodaję kakao i wyrabiam ciasto aż się połączy z kakao. Ciasta odstawiam w miskach do wyrośnięcia, przykrywam ściereczką na 90 minut w ciepłe miejsce. Powinno podwoić swoją objętość. Ciasto jasne i ciemne przekładam na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkowuję na prostokąt. Marcepan ścieram na tarce, połowę układam na cieście jasnym a połowę na ciemnym. Zwijam w rolady. Nożem kroję półtora centymetrowe paski. Formuję z nich kulki. 
Formę do babki dokładnie smaruję masłem, wysypuję bułką tartą. Na dnie układam na około kulki jasne, na nich kulki ciemne, i znowu jasne. Odstawiam na 45 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewam do temp 180 stopni góra dół, wstawiam formę i piekę 35-40 minut. Przed końcem pieczenia można nakryć babkę papierem jak za mocno się zrumieni na wierzchu. Po upieczeniu wykładam babkę z formy jeszcze ciepłą na kratkę i tak zostawiam do przestygnięcia.

Polewa:

Czekoladę, masło, śmietanę przekładam do garnka i lekko podgrzewam aż śmietana będzie gorąca i czekolada się rozpuści. Babkę polewam czekoladą, posypuje płatkami migdałowymi, dekoruję kulkami kokosowymi.



1 komentarz:

  1. Śliczna babeczka! Z marcepanem jeszcze nie robiłam, dzięki za przepis...

    OdpowiedzUsuń