Na co pomaga miód Manuka

Zmienna wiosenna pogoda nie sprzyja naszemu zdrowiu. Chłodne wieczory i noce, ciepłe słoneczne dni - taka huśtawka prędzej czy później kończy się przeziębieniem. Warto więc w tym okresie wspomóc organizm, aby mógł skutecznie bronić się przed tą przykrą dolegliwością.

Zazwyczaj mikstury na podniesienie odporności nie należą do najsmaczniejszych. Jedynym wyjątkiem wśród tzw. medical food jest... miód. Miód stosowany jest w leczeniu wielu dolegliwości od tysięcy lat w każdym zakątku świata. Nawet biblijna ziemia obiecana jest określana jako „kraina mlekiem i miodem płynąca". Obecnie istnieje około 300 gatunków miodu, a wśród nich ten najsłynniejszy - miód Manuka, który powstaje z nektaru dziko rosnących w najczystszych rejonach Nowej Zelandii i południowo-wschodniej Australii krzewów drzewa herbacianego nazywanego przez Maorysów "manuka"

Należy zawsze pamiętać, że wszelkiego typu zioła i suplementy mogą wchodzić w interakcje z innymi lekami, nasilając lub osłabiając ich działanie. Dlatego wszelkie tego typu preparaty powinny być stosowane po konsultacji z lekarzem.

Na co pomaga miod Manuka

Na co pomaga miód Manuka

W latach 80-tych odkryto, że miód Manuka ma znacznie wyższy poziom enzymów niż inne miody. Charakteryzuje go nawet kilkaset razy wyższa niż w innych produktach spożywczych zawartość MGO (methylglyoxalu), od którego zależą właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne i przeciwzapalne miodu.  Im wyższy poziom MGO, tym silniejsze działanie.

Miód Manuka zwiększa odporność organizmu, reguluje florę bakteryjną jelit, pomaga w leczeniu wrzodów żołądka, refluksu (zalecany jest m.in. osobom zarażonym bakterią Helicobacter Pyroli), zespołu jelita drażliwego oraz chorób skóry, zwłaszcza egzemy i trądziku. Stosuje się go także do leczenia oparzeń, ran i odleżyn. Maści i opatrunki nasączone medyczną wersją tego miodu mają silne właściwości antybakteryjne, niwelują nieprzyjemny zapach, wspierają procesy oczyszczania ran i powstawania nowych tkanek. Pasty do zębów z dodatkiem miodu Manuka zapobiegają chorobom dziąseł, a mała porcja miodu trzymana przez kilka minut w ustach łagodzi ból gardła. Dzięki swoim unikalny właściwościom miód Manuka znajduje też zastosowanie w kosmetyce.

NA co pomaga miod Manuka,

Jak stosować miód Manuka

Nie trzeba chyba nikomu tłumaczyć, że najprostsze rozwiązania są najskuteczniejsze. Najlepsza metoda stosowania tego nowozelandzkiego skarbu to jedzenie od 2 do 3 łyżeczek miodu Manuka rano na pół godziny przed posiłkiem lub 2 -3 razy dziennie po jednej łyżeczce, także około pół godziny przed posiłkiem. Miód Manuka można rozpuścić w mleku lub wodzie, których temperatura nie przekracza 35 stopni, wypity wieczorem ułatwi zasypianie. Manuka może być składnikiem sosów sałatkowych oraz doskonałym dodatkiem do musli i smoothie.
Miodu nie powinny stosować dzieci poniżej 1 roku życia, osoby chore na cukrzycę oraz uczulone na produkty pszczele.

Domowa maseczka na trądzik z miodem Manuka

1 łyżeczkę miodu Manuka wymieszać z kilkoma kroplami soku z cytryny, aż składniki się połączą. Nałożyć cienką warstwę maseczki na oczyszczoną skórę twarzy i pozostawić na 15 minut. Spłukać maskę ciepłą wodą.

Koktajl wzmacniający odporność z miodem Manuka

  • 1 duża  marchewka
  • 1 duża pomarańcza
  • około 1 cm kawałek świeżego imbiru
  • 1 łyżka miodu Manuka
  • sok z połowy limonki 
  • duża szczypta cynamonu
  • 1 szklanka wody mineralnej
Wszystkie składniki umieścić w blenderze i dokładnie zmiksować

Jak smakuje miód Manuka

Miód Manuka jest dość gęsty, ma jasnobrunatny kolor, gładką konsystencję i charakterystyczny smak podobny nieco do smaku miodów wrzosowych. Jest nieco mniej słodki niż inne miody, niektórzy mogą wyczuć w nim lekką goryczkę.

Miód manuka – uważaj na podróbki

Jak sprawdzić autentyczność miodu Manuka

Miód Manuka, mimo, że jest dość wydajny do tanich nie należy, im wyższa zawartość MGO tym wyższa jest jego cena. Szczególną uwagę należy zwracać na to czy miód nie został podrobiony.
Etykieta miodu Manuka powinna określać, że jest produktem pochodzącym Nowej Zelandii. Należy wybierać miody oznaczone symbolem MGO.
Ponadto do każdego słoiczka miodu Manuka dołączony jest certyfikat z parametrami produktu, Certyfikat oznaczony jest specjalnym numerem, który dołączany jest do każdego słoiczka i znajduje się na etykiecie w pozycji: "Batch Number".
Autentyczność miodu Manuka można sprawdzić na stronie www.miodymanuka.pl którą zarządza wyłączny importer i dystrybutor Miodów Manuka MGO™ w Polsce firma Propharma i tam najbezpieczniej dokonywać zakupów.

Źródła:
[1] https://www.miodymanuka.pl
[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26770649/
[3] https://bmcresnotes.biomedcentral.com/articles/10.1186/1756-0500-6-188
[4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5549483/
[5] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24305429/

Uwaga!  Nie jestem lekarzem ani farmaceutą, a zawarte w tym artykule informacje opracowałam na podstawie podanych wyżej źródeł. Nie zastąpią one wizyty u lekarza ani konsultacji farmaceuty. Nawet najlepsze suplementy diety nie mogą być zamiennikiem zróżnicowanej diety.

Komentarze

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: