Tak jak uwielbiam hummus w mnóstwie jego postaci, tak niesamowicie lubię też inne pasty z kuchni Izraelskiej, Ostatnio na pyszna weekendową kolację zrobiłam ich kilka – klasyczny hummus, muhammara i baba ganoush. Wszystkie są pyszne choć każda nieco inna, ale co najlepsze można je robić w tym samym czasie, szczególnie dwie ostatnie. Dziś zapraszam na przepis na muhammarę.

Polecam Wam też inne pasty na moim blogu:
– przepis na guacamole
– pasta z awokado i jajka
– hummus
– hummus z suszonymi pomidorami
– pasta z wędzonego kurczaka
– pasztet do smarowania
– masło ziołowe
– BABA GANOUSH
– masło czosnkowe
– hummus z soczewicą
– Pasta z wędzonej makreli
MUHAMMARA – PASTA Z PIECZONEJ PAPRYKI
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
– 3 papryki czerwone
– 2 garści orzechów włoskich
– 3-4 łyżki oliwy z oliwek
– pół limonki
– 2 ząbki czosnku
– szczypta soli
– 1 płaska łyżeczka miodu
– pół łyżeczki płatków chilli
– natka pietruszki do posypania
– pestki świeżego granata do posypania
Przygotowanie:
- Do rozgrzanego piekarnika (180 st C) włóż blachę z paprykami. Nie musisz ich kroić, włóż je w całości.
- Piecz papryki przez 20-30 minut w zależności od ich wielkości, obracając je co jakiś czas w trakcie pieczenia. Jeśli skórka papryki zacznie się palić nie przejmuj się, tak być powinno
- Papryki po wyjęciu najlepiej włożyć do foliowych torebek strunowych, które należy zamknąć. Co to da? Skórka z paryki odejdzie z łatwością. Jeśli nie posiadasz torebek możesz zdjąć skórkę bez tego, uważaj jednak na temperaturę pieczonej papryki.
- Usuń z papryk gniazda nasienne i pokrój miąższ w mniejsze kawałki.
- Do blendera wsyp orzechy włoskie, odkładając kilka aby mój cie posiekać i ozdobić nimi pastę. Rozdrobnij orzechy blendując, po czym dodaj oliwę (1 łyżkę), sok z limonki, paprykę, czosnek, chilli, miód i trochę soli. Blenduj całość do połączenia. Pastę przełóż do miseczki, polej odrobiną oliwy, posiekanymi orzechami, posiekaną pietruszką i pestkami granata.
- Podawaj c pieczywem, chlebkiem pita lub warzywami.
SMACZNEGO!
Uwaga! Pastę możesz przygotować też z gotowej upieczonej papryki dostępnej w sklepie. Znacznie skróci to czas przygotowań.


Pamiętaj o obserwowaniu mnie na Facebooku i Instagramie
FACEBOOK I INSTAGRAM






9 comments
Cudnosci,właśnie takiego przepisu na pastę z papryki szukałam, dzięki za inspirację pozdrawiam
Pasta pyszna w smaku mi jednak wyszedł sos, czym mogę zagęścić by nie stracić smaku?
Dodaj miąższ z białego chleba. Najlepiej podpieczonego w piekarniku i zmiksuj całość jeszcze raz
Dodaj odsączone ciecierzycy z puszki, wprawdzie „zahaczysz” o humus ale nadal będzie wyśmienite.
Pasta rewelacyjna. Dodałam trochę pieczonej dyni hokaido dla zagęszczenia. Polecam
To jest syryjska pasta sama nazwa jest arabska
syryjczycy spaliliby ci dom za to co napisaliscie tu..
A jak uratować pastę gdy wyszła zbyt czosnkowa ?
szczerze to nie wiem, bo w moim słowniku nie ma pojęcia zbyt czosnkowy. Kocham czosnek!
Czy mogą być 3 kolorowe papryki?