Curry z kurczakiem, papryką i dynią

Dobre curry to dla mnie to z dużą ilością warzyw, delikatnego i soczystego mięsa, przypraw, mleczka kokosowego lub śmietanki oraz przypraw. Lubię curry w wersji ostrej z dużą ilością ostrej papryczki i posiekanej świeżej natki. To bardzo aromatyczne danie, skradło serce, serwuję z ryżem białym, brązowym, jaśminowym. Podaję z natką, szczypiorem lub rukolą, urozmaicam.

I choć chętnie zjadam curry wege to wersja z kurczakiem smakuje mi najbardziej.

Polecam także:

Makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie curry

https://kuchniaani.pl/curry-z-kurczaka/

SKŁADNIKI:

  • 1 nieduża podwójna pierś z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • garść mrożonego zielonego groszku
  • garść mrożonej dyni pokrojonej w kostkę
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki chili
  • spora łyżeczka czerwonej pasty curry
  • szczypta mielonej przyprawy curry
  • cząber, lubczyk, zioła prowansalskie, vegeta natur, pieprz, słodka papryka
  • olej do smażenia
  • do podania: ryż, natka, szczypior, posiekana rukola

PRZYGOTOWANIE:

Mięso myję, osuszam, oczyszczam z błon, kroję w niezbyt dużą kostkę. Umieszczam w misce, polewam niewielką ilością oleju i nacieram dobrze przyprawami (oprócz czerwonej pasty curry). Odstawiam na 2-3 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc.

Paprykę i chili myję, kroję w kostkę, obraną cebulę i czosnek także. Przesmażam na rozgrzanym oleju, gdy cebula zmięknie dodaję mięso. Smażę kilka minut.

Po tym czasie wlewam mleczko, dodaję pastę curry, w razie potrzeby doprawiam do smaku. Podaję z ryżem. Smacznego 😉

 

 

5 odpowiedzi na “Curry z kurczakiem, papryką i dynią”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *