Omlet owsiany z jabłkiem i cynamonem

by dietolog
Nie ma lepszego śniadania niż owsianka. No chyba że omlet owsiany. Dziś w wersji na słodko z jabłkiem, jogurtem, orzechami i cynamonem. Pyszna śniadaniowa alternatywa dla wszystkich owsiankożerców, którzy nie lubią nudy!

Dobrze wiecie, że jestem uzależniona od owsianek z rana. Codziennie jem śniadanie na bazie płatków owsianych, bo to najlepiej się u mnie sprawdza. Mój organizm świetnie przyswaja rano płatki, a ja wiem dokładnie jak zapanować nad glikemią przy dokładnie odmierzonej ilości węglowodanów. Każdy sam musi dojść do tego, czy takie śniadanie jest dla niego ok. Ja po takim posiłku mam dużo energii i czuję sytość dosyć długo. Płatki owsiane to bardzo wdzięczny produkt i można z niego wiele wyczarować? Więc dziś mała inspiracja na słodko, bo ostatnio był omlet owsiany na słono i zielono. Jestem pewna, że dzisiejsza wersja posmakuje zarówno wielbicielom owsianki, jak i szarlotki.

omlet owsiany szarlotkowy

Składniki na 1 porcję:
1 duże jajko
1 łyżka wody
25g płatków owsianych górskich
1 łyżeczka ksylitolu
½ łyżeczki masła klarowanego
½ łyżeczki cynamonu
1/2 jabłka
1 łyżka jogurtu naturalnego
2 orzechy włoskie

Jajko rozbić i oddzielić białko od żółtka. Żółtko energicznie wymieszać z wodą, dodać płatki owsiane, ksylitol i cynamon, odstawić. Białko ubić na puszystą i sztywną pianę. Wymieszać obie masy.

Na patelni podgrzać masło i wylać na nią całą masę omletową. Przykryć i smażyć na średnim ogniu, aż spód się zetnie (ale nie przypali). Połowicznie gotowy omlet zsunąć delikatnie z patelni na talerz, przyłożyć od góry patelnię i odwracając przerzucić go z powrotem na patelnię (surową stroną do dołu). Smażyć jeszcze 1-2 minuty, żeby doszedł z drugiej strony.

Jabłko umyć, przekroić na pół, pokroić w plasterki. Można obrać ze skórki, ale tuż pod skórką znajduje się najwięcej błonnika i witamin, stąd ja nie obieram.

Gotowy omlet wyłożyć na talerz, na wierzchu ułożyć jabłko, udekorować łyżką jogurtu naturalnego, posiekanymi orzechami włoskimi i posypać odrobiną cynamonu.

omlet owsiany

1 porcja to ok. 360 kcal, węglowodany: 36g, białko: 14g, tłuszcz: 18g

Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 3,6WW i 2,1WBT

SMACZNEGO!

You may also like

6 komentarzy

K.KK 19 kwietnia, 2019 - 2:02 pm

Dzięki, bardzo fajne i smaczne; robię podwójną porcję, nie zwiększam ilości ksylitolu, a i tak jest pycha.

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 19 kwietnia, 2019 - 4:31 pm

Cieszę się, że trafiłam w Twój gust pożywne śniadanie, prawda?

Odpowiedz
Omlet owsiany z szynką, awokado i pomidorami - Dietolog 2 maja, 2019 - 5:45 am

[…] Jak ja to lubię! Śniadanie na tarasie, kilka dni wolnego przed nami i promienie majowego słońca ogrzewające nieśmiało skórę. Dziś przedstawiam Wam omlet owsiany z dwóch jaj na bogato. Żaden to wielki przepis, a jedynie kolejny pomysł na smaczne, zdrowe i bardzo pożywne śniadanie. Spróbujcie koniecznie i dajcie mi znać czy lubicie tego typu śniadania. Jeśli tak, to wypróbujcie też inne moje przepisy podobne do tego. Szczególnie polecam zielony omlet ze szpinakiem i pomidorem oraz omlet z jabłkiem i cynamonem na słodko. […]

Odpowiedz
Biszkoptowy omlet jaglany z nektarynką - Dietolog 23 sierpnia, 2019 - 9:13 am

[…] nie było zbyt dużo (nie więcej niż 100g). W tym miejscu przypomnę Wam też inny przepis na omlet owsiany, który chyba został dziś […]

Odpowiedz
Barbara 14 kwietnia, 2020 - 3:06 pm

Córka która nie chciała jeść owsianki Teraz zajada ze smakiem. Przepisy są Mega Super.. A wykonaniu omlet pycha. Gratuluję

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 14 kwietnia, 2020 - 7:31 pm

Bardzo się cieszę! Przekona się i do owsianki, jak już omlet wsuwa 🙂 Ściskam!

Odpowiedz

Zostaw komentarz