czwartek, 4 kwietnia 2019

Twarogowy omlet cesarski


Omlet cesarski to słodki, gruby omlet, który w trakcie smażenia należy podzielić na mniejsze kawałki. Poniższy omlet możecie przygotować na drugie śniadanie lub podwieczorek. Obowiązkowo przed podaniem należy go posypać cukrem pudrem i całość podać z owocami lub ulubionym dżemem. Uwaga: dodatek twarogu spowoduje, że omlet będzie miał bardzo wilgotny środek.


Składniki na 2 porcje (2 omlety):
1 kostka twarogu (200 g)
2 jajka (rozmiar L)
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki mąki pszennej (75 g)
2 łyżki zwykłego cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
szczypta soli
2 łyżki masła

do dekoracji
świeże owoce, np. borówki
cukier puder



Białka oddzielić od żółtek. Do białek wsypać szczyptę soli i całość ubić na sztywna pianę. Do miski dodać twaróg, żółtka oraz cukier (zwykły oraz wanilinowy). Za pomocą widelca składniki połączyć ze sobą. Następnie dodać do nich mąkę oraz wlać mleko. Wymieszać. Na sam koniec dodać ubite białka i całość delikatnie ze sobą połączyć. Na patelni roztopić łyżkę masła. Wylać połowę masy. Omlet smażyć na małym ogniu z dwóch stron, aż do uzyskania złotego koloru (smażyć z każdej strony po 5-6 minut). Pod koniec smażenia, omlet podzielić na mniejsze kawałki. Usmażony omlet przełożyć na talerz. Posypać cukrem pudrem i udekorować borówkami. Powtórzyć czynność z drugim omletem, tj. rozgrzać łyżkę masła i usmażyć omleta. Podawać na ciepło. 

Etapy przygotowywania omletu cesarskiego

Smażenie omletu


Pomysł na przepis STĄD

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz