sobota, 6 kwietnia 2019

Naleśniki jajeczne nadziane wędliną i warzywami


W weekend uwielbiam przygotowywać śniadania na ciepło, które nie wymagają zbyt długiego czasu przyrządzania 😊 Ostatnio przygotowałam pożywne i zdrowe śniadanie - cienkie, jajeczne naleśniki, które po usmażeniu nadziałam kremowym, białym serkiem, rukolą, sałatą masłową, czerwoną papryką oraz wędliną. Do dania podałam sok 100% słoneczne pomarańcze firmy Hortex. Zachęcam do usmażenia poniższych jajeczno-ziołowych naleśników. 


Składniki na 2 porcje:

naleśniki jajeczne
4 jajka (rozmiar L)
4 łyżki przegotowanej, zimnej wody
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego szczypiorku
sól, pieprz

do nadziania
kilka łyżeczek kremowego, białego serka
2 garście rukoli
kilka listków sałaty masłowej
połowa czerwonej papryki
kilka plasterków wędliny

do podania


Rukolę i sałatę umyć, osuszyć. Paprykę umyć i pokroić w cienkie paseczki. Jajka wbić do miski, wlać wodę, wsypać posiekany: koperek, szczypiorek oraz natkę pietruszki i całość przyprawić solą oraz pieprzem. Dokładnie ubić, np. za pomocą trzepaczki. Powinna powstać jajeczna piana. Patelnię do naleśników lekko rozgrzać. Następnie wlać 1 chochlę ciasta jajecznego. Smażyć na małym ogniu, aż do ścięcia się jajek. Następnie całość delikatnie przewrócić na drugą stronę i jeszcze chwilę smażyć. Naleśnik zsunąć na talerz/deskę kuchenną. Połowę naleśnika posmarować białym serkiem, następnie na to ułożyć plasterki wędliny, papryki oraz rukolę i sałatę. Całość dosyć mocno zwinąć. Przygotowany naleśnik przeciąć na dwie części (najlepiej pod lekkim skosem). Od razu podawać.

Od góry: "ubijanie" jajek, smażenie naleśnika
Faszerowanie naleśnika








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz