Pieczona biała kiełbasa w sosie chrzanowym
Wielkanoc przepisy

Pieczona biała kiełbasa w sosie chrzanowym

Kuchnia : Polska | Czas przygotowania : 15 minut | Czas gotowania/pieczenia : 45 minut | Porcje : 5 porcji

Pieczona biała kiełbasa w sosie chrzanowym – to idealne danie na Wielkanoc. Jest ono bardzo proste w wykonaniu, a jego przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil. Potem już tylko czas oczekiwania aż biała kiełbasa się upiecze i można się cieszyć wspaniałym daniem na Wielkanoc. To pieczona biała kiełbasa w sosie chrzanowym jest tak pyszna, że na pewno pokochają ją wszyscy w Twojej rodzinie i będzie ona HITem co roku na święta :)


Pieczona biała kiełbasa w sosie chrzanowym – Składniki:

  • 5 surowych białych kiełbasek – ok. 500 g
  • 1 duża cebula – ok. 180 g
  • 2 czubate łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • pół szklanki śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 3 czubate łyżeczki chrzanu ze słoika (lub trochę więcej jeśli lubicie ostrzejsze smaki)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 czubate łyżeczki łyżki suszonego majeranku lub kilka gałązek świeżego majeranku
  • sól do smaku
  • świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

biała kiełbasa na wielkanoc

sos chrzanowy do białej kiełbasy pieczonej

pieczona biała kiełbasa wielkanoc

biała kiełbasa zapiekana w sosie chrzanowym

Przepis na białą kiełbasę zapiekanką w sosie chrzanowym:

  1. Kiełbasę włożyć do garnka, zalać zimną wodą, wstawić na palnik i powoli podgrzewać na małym ogniu do czasu aż woda prawie zacznie wrzeć (nie należy dopuścić do wrzenia, kiełbasa ma się tylko zaparzyć).
  2. Zestawić garnek z ognia, zlać wodę, a białą kiełbasę przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C (góra-dół) i zapiekać przez 20 minut.
  3. Gęstą kwaśną śmietanę 18% wymieszać ze śmietanką kremówką oraz chrzanem. Dodać suszony majeranek i ponownie wymieszać, by uzyskać jednolity sos.
  4. Cebulę obrać, pokroić w cienkie piórka.
  5. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła z 1 łyżką oleju, dodać cebulę, delikatnie posolić i smażyć na bardzo małym ogniu przez ok. 4-5 minut aż się zeszkli i zmięknie (ale nie zarumieni). Następnie dodać sos, wymieszać i podusić jeszcze przez 2 minuty. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zestawić patelnię z ognia.
  6. Gdy kiełbasa już się zapiecze, wyjąć naczynie żaroodporne z piekarnika i zalać białe kiełbaski sosem chrzanowym. Ponownie wstawić naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i zapiekać całość przez około 35-40 minut, aż sos nieco zgęstnieje, a kiełbasa się przyrumienią. Smacznego!


pieczona biała kiełbasa

biała kiełbasa przepis

biała kiełbasa w sosie chrzanowym na wielkanoc

4.5 / 5 ( 48 głosów )

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here