Pieczona biała kiełbasa w sosie chrzanowym – to idealne danie na Wielkanoc. Jest ono bardzo proste w wykonaniu, a jego przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil. Potem już tylko czas oczekiwania aż biała kiełbasa się upiecze i można się cieszyć wspaniałym daniem na Wielkanoc. To pieczona biała kiełbasa w sosie chrzanowym jest tak pyszna, że na pewno pokochają ją wszyscy w Twojej rodzinie i będzie ona HITem co roku na święta :)
Pieczona biała kiełbasa w sosie chrzanowym – Składniki:
- 5 surowych białych kiełbasek – ok. 500 g
- 1 duża cebula – ok. 180 g
- 2 czubate łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
- pół szklanki śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 3 czubate łyżeczki chrzanu ze słoika (lub trochę więcej jeśli lubicie ostrzejsze smaki)
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 2 czubate łyżeczki łyżki suszonego majeranku lub kilka gałązek świeżego majeranku
- sól do smaku
- świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Przepis na białą kiełbasę zapiekanką w sosie chrzanowym:
- Kiełbasę włożyć do garnka, zalać zimną wodą, wstawić na palnik i powoli podgrzewać na małym ogniu do czasu aż woda prawie zacznie wrzeć (nie należy dopuścić do wrzenia, kiełbasa ma się tylko zaparzyć).
- Zestawić garnek z ognia, zlać wodę, a białą kiełbasę przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C (góra-dół) i zapiekać przez 20 minut.
- Gęstą kwaśną śmietanę 18% wymieszać ze śmietanką kremówką oraz chrzanem. Dodać suszony majeranek i ponownie wymieszać, by uzyskać jednolity sos.
- Cebulę obrać, pokroić w cienkie piórka.
- Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła z 1 łyżką oleju, dodać cebulę, delikatnie posolić i smażyć na bardzo małym ogniu przez ok. 4-5 minut aż się zeszkli i zmięknie (ale nie zarumieni). Następnie dodać sos, wymieszać i podusić jeszcze przez 2 minuty. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zestawić patelnię z ognia.
- Gdy kiełbasa już się zapiecze, wyjąć naczynie żaroodporne z piekarnika i zalać białe kiełbaski sosem chrzanowym. Ponownie wstawić naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i zapiekać całość przez około 35-40 minut, aż sos nieco zgęstnieje, a kiełbasa się przyrumienią. Smacznego!