Przednówek, wczesna wiosna, to czas kiedy zimowe warzywa i owoce są już na wykończeniu a na nowalijki musimy jeszcze chwilę poczekać.
Właśnie w tym czasie chętnie sięgamy po kiełki.
Skiełkowane ziarna to wspaniałe źródło witamin i minerałów tak teraz nam potrzebnych a przy tym ich własne wyhodowanie nie jest trudne (zobacz wpis Jak hodować kiełki w domu).
Bardzo chętnie próbuję skiełkować coraz to nowe ziarna. Lubię kiełki rzodkiewki, słonecznika, lucerny, kozieradki, brokułu, fasolki mung, soczewicy, cieciorki. Tym razem czas na kiełki groszku zielonego, którego delikatne pędy i pierwsze listki mają ciekawy, lekko słodki smak – nadają się do sałatek, kanapek, ale także do koktajli.
PRZEPIS NA KOKTAJL Z KIEŁKAMI GROSZKU
Składniki na koktajl z kiełkami groszku:
garść kiełków groszku zielonego
1 kiwi
1 małe jabłko
1 plaster limonki
1 łyżeczka siemienia lnianego złotego
1 daktyl
woda
Jak zrobić koktajl z kiełkami groszku:
Kiwi i jabłko myjemy dokładnie, możemy obrać te owoce ale nie musimy.
Z jabłka wykrajamy ogryzek.
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera, zalewamy wodą (tylko do powierzchni składników).
Miksujemy na gładki koktajl.
Podajemy ozdobiony skiełkowanym groszkiem.