Przepis najprawdopodobniej pochodzi z francuskiego miasta Vichy, choć pojawiają się i tacy, którzy kwestionują tę teorię.
Marchewka Vichy to marchew duszona w maśle. Przepis urzeka swoją prostotą i smakiem. Potrzeba tylko kilku podstawowych składników, żeby uzyskać cudownie maślany dodatek do obiadu.
Do przygotowania możesz użyć młodych marchewek (nie potrzeba obierać ich ze skórki), albo starszych odmian zimowych. Obydwie wersje będą równie pyszne.
Nie idź na skróty. Nie gotuj oddzielnie marchewki. Obiecuję,że odrobina cierpliwości zostanie wynagrodzona.
Ilość porcji: 3 porcje
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki:
- marchewka – 300g
- masło – 50g
- cukier – 1 płaska łyżka
- natka pietruszki – ⅓ pęczka
- sól, pieprz
- woda
Przygotowanie:
Marchewkę obierz i pokrój w słupki lub cienkie plasterki. Na patelnię przełóż marchewkę, masło i cukier. Całość zalej około 300 ml wody. Gotuj na małym ogniu do momentu, aż woda odparuje. Jeśli marchewki będą jeszcze twarde dodaj trochę wody i dalej gotuj.
Kiedy woda odparuje, a w patelni zostaną marchewki z dodatkiem glazury z masła i cukru przełóż na talerz i podawaj z posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
1 porcja | % RWS* | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 150 kcal | 8% |
Tłuszcz | 12 g | 17% |
Węglowodany | 12 g | 5% |
Białko | 1 g | 2% |
Błonnik | 3 g | - |
*Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal). |
P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.
1 thought on “Marchewka Vichy”