Sałatka na ciepło z dynią i kuskusem

Drukuj
05.04.2019   Magda

Może nie jest to typowa sałatka, czyli talerz zieleniny, który może jest zdrowy i fit, ale niekoniecznie napełni nasze zgłodniałe brzuchy na dłużej. Za to co do tej sałatki możemy być tego pewni, że głodni nie będziemy, a też w biodra nie pójdzie jak zjemy ją jako lunch lub obiad. Znajdziemy w niej słodką, pieczoną dynię oraz cebulę, kulisty kuskus izraelski, który wchłonie wszystkie pyszne smaki dressingu. Do tego dla kontrastu słona feta i chrupiące pestki dyni. Dla mnie bomba, najlepsza na ciepło, ale w temperaturze pokojowej też super.

Składniki (na 2-3 porcje):

  • połowa małej dyni piżmowej
  • 100g kuskusu izraelskiego – można użyć też zwykłego
  • pół puszki czerwonej fasoli
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 2 garści roszponki
  • 100g sera feta
  • 2 łyżki pestek dyni
  • łyżka oliwy
  • sól i pieprz

Dressing:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka ziarnistej musztardy
  • sól i pieprz do smaku

 

Nagrzewamy piekarnik na 200°. Dynię obieramy i kroimy w średniej grubości kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w duże kawałki. Na blachę do pieczenia wykładamy folię aluminiową. wykładamy na nią dynię oraz cebulę. Skrapiamy wszystko 2 łyżkami oliwy, doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy aby wszystko pokryło się oliwą i przyprawami. Wstawiamy do piekarnika na 25-30 minut, aż dynia będzie miękka, ale nie rozpadająca się.

 

W międzyczasie składniki na dressing przekładamy do słoiczka, wstrząsamy do konsystencji emulsji i odstawiamy do chwili podania.

 

Kuskus gotuje się około 10 minut, więc zaczynamy go gotować w połowie czasu pieczenia się dyni. Gotujemy kuskus zgodnie z instrukcją na opakowaniu, w dobrze osolonej wodzie. Odcedzamy, wsypujemy do miski i trzymamy w cieple.

 

Upieczoną, gorącą dynię z cebulą dorzucamy do ciepłego kuskusu, razem z oliwą z pieczenia. Dodajemy odcedzoną i opłukaną pod wodą fasolę, pestki dyni oraz rozkruszamy w palcach fetę. Całość polewamy dressingiem i delikatnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy listki roszponki i jeszcze raz delikatnie mieszamy.

 

Sałatkę od razu podajemy ciepłą.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.