Szukaj na tym blogu

środa, 3 kwietnia 2019

Ogniste jajka

Bardzo łatwa w przygotowaniu przekąska. Słodkość gotowanych jajek przełamuje kwaskowy sos z nutą ostrej papryki. Takie jajka mogą być podane zarówno na gorąco jak i na zimno. 



Składniki:
- 4 jajka
- 2 ogórki konserwowe (100 g )
- płaska łyżka koncentratu pomidorowego 
- 2 łyżki keczupu łagodnego
- szczypta ostrej papryki mielonej 
- łyżeczka mąki
- łyżeczka posiekanego szczypiorku 
- sól, pieprz
-200 ml wody

W małym rondelku zagotować 150 ml  wody, następnie zdjąć z ognia i wlać koncentrat  pomidorowy wymieszany z mąką i resztą zimnej wody. Dokładnie wymieszać i zagotować.  Doprawić solą, pieprzem, papryką. Ogórki drobniutko pokroić w kostkę, włożyć do sosu, jeszcze raz zagotować, wlać keczup. Ugotowane na twardo jaja obrać, przeciąć wzdłuż na połówki, ułożyć na półmisku żółtkiem do góry, zalać sosem, posypać zieleniną i od razu podawać z dodatkiem grzanek lub ciemnego pieczywa.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz